fbpx

Iran spreekt eerste doodvonnis uit wegens protesten

GFC NIEUWSREDACTIE- Een rechtbank in Iran heeft de eerste doodstraf uitgesproken tegen een persoon die is gearresteerd voor deelname aan de protesten die het land sinds september hebben overspoeld, volgens staatsmedia.

De executie werd bevolen voor een niet-geïdentificeerde persoon omdat hij een overheidsgebouw in brand zou hebben gestoken.

Iran wordt verondersteld jaarlijks meer mensen te executeren dan enig ander land behalve China, en het eerste bekende doodvonnis tegen een figuur die wordt geïdentificeerd met de protestbeweging heeft NGO’s gealarmeerd.

Volgens Iran Human Rights zijn minstens 326 mensen omgekomen in 57 dagen van demonstraties, waaronder 43 kinderen en 25 vrouwen. En duizenden anderen zijn vastgehouden.

De protesten braken uit na de dood, door toedoen van de moraalpolitie, van Mahsa Amini, een jonge vrouw die werd vastgehouden omdat ze haar hoofddoek “ongepast” droeg.

De Gasht-e Ershad (Begeleidingspatrouilles) bekend als de moraliteitspolitie zijn speciale politie-eenheden die belast zijn met het waarborgen van het respect voor de islamitische moraal en het vasthouden van mensen die als ongepast gekleed worden beschouwd.

Mahsa Amini had naar verluidt wat haar zichtbaar onder haar hoofddoek toen ze op 13 september werd gearresteerd door de moraalpolitie. Ze raakte kort na instorting in een detentiecentrum in coma en overleed drie dagen later in een ziekenhuis.

BEKIJK OOK
Iraanse man, 27, doodgeschoten voor vieren WK-exit team

Verschillende getuigen zeiden dat agenten haar hoofd sloegen met een wapenstok en het tegen een van hun voertuigen sloegen.

De politie ontkende alles en zei dat Amini stierf aan “plotseling hartfalen”, maar haar familie heeft gezegd dat ze fit en gezond was en beschuldigde de politie ervan de waarheid te verdoezelen.

De dood van Amini leidde tot een reeks protesten die zich verspreidden, niet alleen naar verschillende steden in Iran, maar naar verschillende hoofdsteden over de hele wereld.

Ondertussen zijn Iraanse functionarissen achter de gewelddadige onderdrukking van protesten in heel Iran getroffen door nieuwe Europese sancties, omdat Emmanuel Macron de aanhoudende onrust tot een revolutie verklaarde en beweerde dat de nucleaire gesprekken met westerse mogendheden een langdurige stilstand hadden bereikt.

Omdat Iraniërs niet alleen protesteren tegen de moord op Mahsa Amini en anderen door de politie, roepen ze op tot de ondergang van de Islamitische Republiek zelf.

Foto: The Daily Digest