fbpx

Iran klaagt bij FIFA nadat Amerikaanse voetbalbond islamitisch embleem van zijn vlag verwijdert

GFC NIEUWSREDACTIE- De Iraanse voetbalbond heeft een officiële klacht ingediend bij de Fifa nadat de Amerikaanse voetbalbond het embleem van de Islamitische Republiek van haar vlag heeft verwijderd in berichten op sociale media.

De sociale media-accounts van het Amerikaanse mannenteam toonden zondag een spandoek met de groep B-wedstrijden van de ploeg met de Iraanse vlag alleen de groene, witte en rode kleuren.

De USSF zei in een verklaring aan de Associated Press op zondag dat het besluit om de officiële vlag te verwijderen was om “steun te tonen voor de vrouwen in Iran die vechten voor fundamentele mensenrechten”, waar honderden zijn omgekomen uit protest tegen het theocratische regime.

De banners van sociale media werden een paar uur later veranderd met het embleem van de Islamitische Republiek hersteld.

Het Iraanse staatspersbureau IRNA noemde de stap een “onprofessionele daad” en zei dat de Iraanse voetbalbond had geëist dat de Fifa “een serieuze waarschuwing” zou geven aan zijn Amerikaanse tegenhanger.

BEKIJK OOK
Duitsland stuurt 14 tanks naar Oekraïne, VS stuurt 31

De Iraanse staatstelevisie beschuldigde de VS ervan allah’s naam van zijn vlag te verwijderen, volgens de Associated Press.

Een adviseur van de Iraanse voetbalbond werd geciteerd in een lokaal persbureau en zei dat de “maatregelen die zijn genomen met betrekking tot de vlag van de Islamitische Republiek Iran in strijd zijn met de wet” van FIFA-competities.

“Ze moeten verantwoordelijk worden gehouden”, zei Safiollah Fagahanpour in het persbureau ISNA. “Het is duidelijk dat ze de prestaties van Iran tegen de VS willen beïnvloeden door dit te doen.”

Op sociale media riepen verontwaardigde Iraanse fans op om de VS uit het WK van Qatar te schoppen, het eerste dat in het Midden-Oosten wordt gehouden.

Foto: The Independent