fbpx

Intensieve samenwerking Suriname en Frans-Guyana om smokkel drugs, kwik, illegale goudwinning en mensensmokkel tegen te gaan

GFC NIEUWSREDACTIE- De Surinaamse minister van Justitie en Politie, Kenneth Amoksi, heeft zich de afgelopen week met een Franse Justitiële delegatie gebogen over een intensievere samenwerking.

Het bezoek is een vervolg op het bezoek van de Franse Minister van Justitie eerder in het jaar. De voortgang sinds dat bezoek heeft deze ontmoeting noodzakelijk gemaakt.

De Franse delegatie bestond uit enkele kopstukken van het Franse Ministerie van Justitie waaronder delegatieleider tevens vertegenwoordiger van de Franse Minister van Justitie, Julien Retailleau, de Frans-Guyanese Procureur- Generaal Joel Sollier en andere hoge functionarissen van het Franse Ministerie van Justitie. Ook de Franse Ambassadeur in Suriname Nicolas de La Coste was aanwezig.

Op de agenda stond criminaliteitsbestrijding, de ratificatie van de recent gesloten samenwerkingsovereenkomsten, het gevangeniswezen en mogelijkheden voor technische assistentie.

Er zijn opendiscussies geweest over bovengenoemde onderwerpen en de Franse delegatie heeft een uitgebreid bezoek gebracht aan de Centrale Penitentiaire Inrichting (Santo Boma). Hierna hebben de Surinaamse en Franse delegatie een gezamenlijke statement opgesteld met de gemaakte afspraken.

BEKIJK OOK
Ratificatie UNESCO Verdrag 2005 heeft voordelen voor cultuursector

De twee delegaties waren het er over eens dat de verschillende vormen van illegaliteit zoals, drugssmokkel, kwiksmokkel, illegale goudwinning, mensensmokkel een bedreiging vormen die ook de georganiseerde misdaad helpen financieren. Beide landen hebben zich eraan gecommitteerd om deze vormen van criminaliteit de kop in te drukken.

Beide landen zijn in het proces van de ratificatie van de onlangs gesloten samenwerkingsovereenkomst. Er is nog behoefte aan technische assistentie in het implementeren van het anti-corruptie beleid.

Frankrijk heeft zich bereid getoond om de technische assistentie middels trainingen en begeleidingstrajecten aan te bieden.