Inheemse vrouwelijke leiders in milieuoplossingen Amazonegebied

GFC NIEUWSREDACTIE- Twee inheemse vrouwen uit het Amazonegebied in Suriname zullen deel uitmaken van het nieuwe Fellowship-programma dat Conservation International heeft gelanceerd en dat tot doel heeft leiderschap te stimuleren en initiatieven te bevorderen die worden geleid door inheemse vrouwen en die bijdragen aan hun erkenning als hoeders van de bossen, beschermers en herstellers van het Amazonegebied.

In het kader van het project Our Future Forests – Amazonia Verde heeft Conservation International (CI), met steun van de Franse regering en de coördinator van de inheemse organisaties van het Amazonebekken (COICA), een grote stap gezet in de richting van gendergelijkheidswerk als strategisch perspectief binnen het natuurbehoud in het Amazonegebied.

Vrouwen spelen een fundamentele rol in de structuur van plaatselijke gemeenschappen en inheemse volkeren; zij zijn de schenkers van het leven, de beschermers en kenners van traditionele geneesmiddelen, de grondleggers van structuren, de restaurateurs en de bewaarders van hun families en de beschermers van traditionele kennis.

BEKIJK OOK MEER GFC NIEUWS: Getrouwde vrouwen halen mannen in met vreemdgaan

Het ondersteunen van inheemse vrouwen, het versterken van hun kennis, het aanmoedigen van financiële mechanismen zodat zij autonoom kunnen zijn en hun eigen projecten kunnen leiden, is een verbintenis tot de veiligheid en het behoud van hun grondgebieden en bossen.

Het fellowshipprogramma voor vrouwen heeft 24 vrouwen uit 7 landen in het Amazonebekken geselecteerd die deel zullen nemen aan het regionaal programma, waarbij uit het aantal online ontvangen aanvragen twee tot drie vrouwen per land zijn gekozen om hun land te vertegenwoordigen.

Verwacht wordt dat in de komende maanden de contracten zullen worden geformaliseerd en het programma officieel van start zal gaan.

Hoewel in de context van de Covod-19-pandemie waarmee de wereld momenteel wordt geconfronteerd, het contact beperkt was, is het dankzij het internet mogelijk geweest om een vlotte communicatie tot stand te brengen met de genomineerde vrouwen, waardoor het programma vooruitgang kon boeken. Connectiviteit is essentieel en er zal worden gezocht naar oplossingen om de kwaliteit van het internet en de nodige instrumenten om de participanten met elkaar in contact te brengen, te verbeteren.

Het fellowshipprogramma, dat in 7 landen van het Amazonebekken zal worden uitgevoerd, zal een mentor – een inheemse leider – omvatten die een ondersteunende rol zal spelen en deze groep vrouwen zal motiveren om promotoren, onderzoekers en woordvoerders voor hun projecten binnen hun eigen gemeenschappen te zijn. Tegelijkertijd zal elke fellow op basis van haar werkplan technische steun ontvangen om haar leiderschap op de door haar gekozen gebieden te verbeteren.

CI’s fellowshipprogramma voor vrouwen is het grootste leiderschapsprogramma voor inheemse vrouwen in het Amazonegebied.

Overige berichten