fbpx

IMF ontmoet president Sri Lanka om reddingspakket af te ronden

GFC NIEUWSREDACTIE- Een team van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) zal de president van Sri Lanka ontmoeten voor gesprekken om een reddingspakket af te ronden, inclusief een herstructureringsschuld van ongeveer $ 29 miljard, te midden van de ergste financiële crisis van het land in meer dan 70 jaar.

Het tweede dergelijke IMF-bezoek in drie maanden is woensdag, terwijl het eiland in de Indische Oceaan worstelt om een pact op stafniveau met de wereldwijde geldschieter te sluiten voor een mogelijk programma van $ 3 miljard om zijn weg uit de crisis te effenen.

“Het IMF-team zal later vandaag een ontmoeting hebben met de president en een delegatie van het ministerie van Financiën”, vertelde een functionaris op het presidentiële secretariaat.

Het team zal ook gesprekken voeren met de gouverneur van de Centrale Bank en andere functionarissen, waaronder vertegenwoordigers van de financiële en juridische adviseurs Lazard’s en Clifford Chance van Sri Lanka.

BEKIJK OOK
Ziekenhuizen in Haïti bereiden zich voor op sluiting vanwege tekort brandstof

Het belangrijkste knelpunt van de gesprekken is hoe een duurzaam spoor te vinden voor de grote schuld van Sri Lanka, die eind vorig jaar 114 procent van het bruto binnenlands product (bbp) bedroeg.

Sri Lanka heeft $ 9,6 miljard aan bilaterale schulden en het privékrediet, waaronder internationale staatsobligaties, bedraagt $ 19,8 miljard, blijkt uit gegevens van het ministerie van Financiën.

Japan en China zijn de grootste houders van bilaterale schulden, waarbij de laatste goed is voor ongeveer $ 3,5 miljard. Over het algemeen heeft China, wanneer commerciële schulden worden toegevoegd, ongeveer een vijfde van de schuldportefeuille van Sri Lanka in handen.