fbpx

Iedereen wil activist zijn in dit land

INGEZONDEN– Een containerbegrip voor activiteiten die bijdragen aan een betere wereld.

Wij willen geen IMF, de regering moet naar huis, wij worden beperkt in onze vrijheid en willen vrij zonder mond-en neuskap rondlopen, de prijzen zijn te hoog, weg met de regering, brandstofprijzen moeten omlaag, ons hout wordt weggedragen, wij willen loonsverhoging.

Wij willen een Suriname zonder criminaliteit, armoede, corruptie en nepotisme. Noem het maar op, of mensen gaan de straat op.

Wij lijken zo strijdvaardig, maar niets is minder waar. Je hoeft er tegenwoordig niet eens voor te strijden en je wordt gebombardeerd tot activist.

Wij willen allen van maatschappelijke relevantie zijn, zolang er maar geen druppeltje zweet bij komt kijken. Generatie Y, waar ikzelf ook onder val, is lui. Ik wil alles en ik wil het NU en zonder bloed, zweet en tranen.

Online verspreidt het zich als een besmettelijk virus waarmee mijn hele generatie besmet lijkt te zijn. Je kan niet op social media zonder overspoeld te worden met allerlei figuren die zich activisten noemen en verwachten dat het volk ze massaal zal volgen.

Nergens op mijn tijdlijn is een nieuwe Nelson Mandela te bekennen. Of een jonge Rosa Parks, de vrouw die haar leven riskeerde toen zij weigerde om van haar zitplaats, in het voor blanken gereserveerde deel van een bus, op te staan.

OOK INTERESSANT
Groot landelijk onderzoek naar sporttalenten op scholen

Begrijp me niet verkeerd. Ikzelf ben ook niet bereid om te sterven voor een betere wereld. Ook ik zit liever niet jarenlang opgesloten in een hok van één bij één.

Waar ik mij echter vooral over verbaas, en zelfs voor schaam, is het gebrek aan inventiviteit van mijn generatie. Je wordt er niet goed van: elke week weer een doelloze actie.

We zijn allemaal zo lekker actief bezig, maar ik noem het liever schijnactivisme. Een maniertje om een schouderklopje te krijgen van de maatschappij. Of selectief activisme.

Welke goede doelen maken de meeste indruk op mijn vrienden en collega’s? Welke daden leveren mij de meeste likes en reacties op? Want daar lijkt het op. We willen allemaal belangrijk zijn!

De Stem

Publicatie van ingezonden stukken houdt niet in dat de redactie het eens is met de inhoud. Wenst ook u een ingezonden stuk te publiceren? Mail dit naar [email protected]

BEKIJK OOK: Straatprotesten worden nu eentonig