fbpx

Idris Elba vindt kritiek over het niet noemen van zichzelf een ‘zwarte acteur’ ‘dom’

GFC NIEUWSREDACTIE- Idris Elba ontstak in februari een vuurstorm op sociale media nadat hij Esquire U.K. had verteld dat hij zichzelf geen “zwarte acteur” meer noemde omdat het beperkingen voor zijn carrière creëerde.

De ‘Luther’-acteur werd er onmiddellijk van beschuldigd afstand te doen van zijn ‘Blackness’, hoewel acteurs zoals John Boyega hem verdedigen en betoogden dat critici geen aandacht besteedden aan zijn boodschap over vernietigende Hollywood-stereotypering.

“Ik heb het gevoel dat naarmate ik ouder word – ik ben nu 50 – we allemaal bang zijn om te veel te zeggen, te veel te delen en wat al niet meer”, vertelde Elba nu in een nieuw interview aan The Guardian.

“En in deze tijd is het echt moeilijk om een mening te hebben als je in de publieke belangstelling staat, omdat het overdreven onder de loep wordt genomen, uit de context wordt gehaald, in een soort ‘bullshit’, tijdgeestachtig argument op sociale media wordt gegooid.”

Elba wees op de controverse rond zijn opmerking over “zwarte acteur” als bewijs dat sociale media een “conflictincubator” zijn, en voegde eraan toe: “Ik zeg dat ik mezelf niet graag een zwarte acteur noem, is mijn voorrecht. Dat ben ik, niet jij. Dus dat je je omdraait en tegen me zegt: ik ontken ‘mijn zwartheid’. Op welke gronden? Heb je dat gehoord? Waar ontken ik het? En waarvoor? Het is gewoon dom. Wat dan ook.”

OOK INTERESSANT
Kanye West houdt nu weer van Joden dankzij Jonah Hill

In zijn Esquire U.K.-interview merkte Elba op dat “we als mensen geobsedeerd zijn door ras en dat obsessie de aspiraties van mensen echt kan belemmeren, de groei van mensen kan belemmeren. Racisme zou een onderwerp van discussie moeten zijn, zeker. Racisme is heel reëel. Maar vanuit mijn perspectief is het alleen zo krachtig als je het toestaat.”

“Ik stopte met mezelf te beschrijven als een zwarte acteur toen ik me realiseerde dat het me in een hokje stopte”, zei de acteur. “We moeten groeien. We moeten wel. Onze huid is niet meer dan dat: het is gewoon huid.”

Foto: Lia Toby/Getty Images