fbpx

Ideale eigenschappen en taken succesvolle nieuwe Surinaamse ambassadeur

INGEZONDEN– Het is een goede zaak dat minister Albert Ramdin van Buitenlandse Zaken International Business en Internationale Samenwerking (BIBIS) besloten heeft om vrijwel alle diplomatieke vertegenwoordigers, die hebben gediend onder de vorige Bouterse-Adhin regering, te zullen terugroepen en ze hier op een juiste manier in te zetten.

Vanwege onze precaire financiële situatie moeten de nieuwe Chef de Postes op de ambassades de juiste eigenschappen, vaardigheden en kennis hebben en speciale economische taakstellingen krijgen om van toegevoegde waarde voor ons land te zijn.

We kunnen het ons niet meer permitteren om onbekwame familie en vrienden op ambassadeposten te benoemen zoals de vorige regering heeft gedaan.

In dit artikel ga ik nader in op de kenmerken en nieuwe taken van de nieuw te benoemen Surinaamse ambassadeurs. Dit is gebaseerd op mijn PhD onderzoek over innovatie in Suriname in relatie tot international relations & diplomacy.

BEKIJK OOK MEER GFC NIEUWS: Consumptie champignons verlaagt kans op kanker met 45%

Suriname werkt veelal niet met carrièrediplomaten maar met politiek benoemde diplomaten die net zo lang op een post blijven zitten als de regering die hen heeft benoemd aan de macht blijft.

Op zich hoeft dit niet verkeerd te zijn zolang deze diplomaten niet vastgeroest zijn, de juiste kennis, ervaring, integriteit, en vaardigheden hebben, respectabel en capabel zijn en de visie van de regering effectief kunnen uitgedragen.

De nieuwe Surinaamse ambassadeurs moeten vooral gefocust zijn op het bevorderen van de handel, binnenhalen van potentiële investeerders en versterking van de internationale brand c.q. imago van ons land.

Ze moeten gefocust zijn op het aantrekkelijk maken van Suriname voor buitenlandse investeerders en toeristen.

Hiertoe moeten ze ook als een rolmodel voor de totale Surinaamse samenleving fungeren en innovaties op hun post invoeren die in lijn zijn met het buitenlandsbeleid van de nieuwe Santokhi-Brunswijk regering.

Kenmerken van succesvolle Surinaamse diplomaten

OOK INTERESSANT
Suri-Change BV Nederland neemt voorlopig geen nieuwe opdrachten aan

Een ambassadeur is de hoogste vertegenwoordiger van de president bij een specifiek land. Een effectieve ambassadeur moet een sterke leider, veerkrachtige onderhandelaar, netwerker, bemiddelaar en een gerespecteerde vertegenwoordiger van ons land zijn.

Enkele sleutelrollen van de nieuwe Surinaamse ambassadeur zijn: het effectief coördineren van de activiteiten, managen van het personeel dat onder hem/haar dient, informatie verzamelen, continu politieke gebeurtenissen en ontwikkelingen in het land volgen en de bevindingen op professionele wijze aan BIBIS rapporteren.

BEKIJK OOK MEER GFC NIEUWS: Kinderen slaan heeft psychologische en neurologische effecten

De nieuwe Surinaamse ambassadeur moet minimaal een master of science opleiding hebben afgerond, met een goed denkvermogen en intellectuele eigenschappen, open-minded zijn, geïnteresseerd zijn in andere landen en culturen, goed op de hoogte zijn van het politieke gebeuren in ons land en de wereld, goed kunnen onderhandelen en discussiëren, open staan voor nieuwe ervaringen (open mentaliteit), nieuwsgierig zijn, zich kunnen aanpassen aan een nieuwe omgeving, tolerantie en respect tonen, vloeiend in het Engels kunnen communiceren, luisteren naar de mening van anderen en weten hoe deze meningen in het voordeel van Suriname kunnen worden gebruikt, emotioneel stabiel zijn, een rustig temperament hebben, en een krachtig plichtsbesef (zelfverantwoordelijkheid) hebben.

Om goede resultaten te bereiken moet de nieuwe Surinaamse ambassadeur zelfdiscipline hebben, een goede onderhandelaar zijn, geloofwaardig en betrouwbaar zijn, vriendelijkheid en empathie tonen, assertief, spraakzaam, sociaal en energiek zijn, communicatief sterk zijn, in staat zijn actuele internationale ontwikkelingen en trends te analyseren, essentiële internationale vaardigheden beheersen zoals presenteren, debatteren, lobbyen, onderhandelen en interculturele communicatie, mondeling vloeiend en beknopt zijn, fit zijn (ononderbroken 16 uur kunnen werken met druk en stress), eigen mening voorzichtig uitspreken, alsmede loyaal en eerlijk tegenover leidinggevenden zijn (nooit een verkeerde voorstelling van zaken geven en nooit liegen tegen superieuren).

Loknath Gajadhar Sukul, MBA, BSC