IDB stelt USD 70.000 beschikbaar voor technische assistentie veiligheid

GFC NIEUWSREDACTIE- De Inter-American Development Bank (IDB) heeft een bedrag van USD 70.000 ter beschikking gesteld van het ministerie van Justitie en Politie (Juspol) in de vorm van technische assistentie op het gebied van veiligheid.

De overeenstemming over de besteding van de USD 70.000 is op 15 maart tussen het Technisch Team IDB Grant Suriname van Juspol en de IDB bereikt. Het bedrag is in het kader van het Regional Grant Program vrijgemaakt.

Het team van Suriname onder voorzitterschap van Mark Karg heeft namens minister Kenneth Amoksi van Justitie en Politie de prioriteitenlijst gepresenteerd aan Jason Wilks, Sector Specialist van de Public Management Innovation in Citizen Services Division van de IDB.

​De gebieden waarin ons land om technische assistentie vraagt, zijn: Huiselijk Geweld en Gender Based Violence, Transnational Crime toegespitst op Drugs en Human Trafficking, Verkeersmanagement, Basis Politiezorg en Community Policing, Cyber Crime en Financial Crime.

Jason Wilks toonde zich zeer ingenomen met de prioriteitenlijst en gaf aan dat volgens IDB-statistieken Suriname, Guyana en Trinidad & Tobago het hoogste aantal gevallen van huiselijk geweld noteren in de regio. Voorzitter Karg belichtte kort het recente geval, waarbij het lijk van een jonge vrouw in een trens in Suriname is aangetroffen en de ernstige mishandeling en bedreiging van een driejarig meisje door haar vader. Dit terwijl in Guyana bij afzonderlijke misdrijven recentelijk vrouwen zijn dood gekapt, terwijl op Trinidad een jonge rechtbankmedewerkster op gruwelijke wijze om het leven is gebracht na te zijn ontvoerd.

Op 18 en 19 maart vinden er twee finale zoom-meetings met de IDB-vertegenwoordiger plaats, waarbij de sectoren Verkeersmanagement, en Community Policing nader zullen worden belicht.

De volgende fase is dat de Justitieminister zijn collega van Financiën en Planning in kennis stelt van de overeenkomst met de IDB, waarna deze namens de Staat Suriname de bank schriftelijk vraagt tot invulling van het bedrag groot USD 70.000 over te gaan.

De technische assistentie van de opgegeven prioriteiten kan dan van start gaan. Huiselijk geweld, drugsbestrijding en verkeersmanagement staan hoog op de lijst. Vooral ten aanzien van het laatste is er momenteel sprake van een “verkeerscrisis” die spoedig aangepakt moet worden.

Het Technisch Team van Suriname bestond verder uit de hoofdinspecteurs van politie Rishi Akkal en Rachel Deekman, het hoofd Internationale Betrekkingen Sieglien Aviankoi en Carolijn Reemnet, hoofd Onderzoek Planning en Documentatie (OPD) van Juspol.

BEKIJK OOK: Suriname en corruptie gaan hand in hand

Overige berichten