Huisartsen RGD heffen actie op, maar loonconflict blijft hangende

Arts

De huisartsen verbonden aan de Regionale Gezondheidsdienst (RGD) in Suriname hebben hun recente actie opgeheven, waardoor de dienstverlening genormaliseerd is.

Echter, het conflict over de arbeidsovereenkomst voor 2023 blijft bestaan. De Vereniging Regionale Gezondheidsdienst Artsen (VRA), onder leiding van voorzitter Bobby Ramautar, en de RGD-directie konden geen overeenstemming bereiken over verschillende arbeidsvoorwaarden.

De artsen waren in actie, waarbij middag- en weekendpoli’s werden stopgezet, maar de dienstverlening is nu hersteld op eis van de directie. De onderhandelingen waren gestopt, en nu, met genormaliseerde dienstverlening, zullen de gesprekken worden hervat.

De vereniging streeft niet alleen naar verbeteringen in primaire voorzieningen, maar eist ook betere secundaire voorzieningen. De directie lijkt echter alleen bereid te zijn te onderhandelen over de primaire voorzieningen.

Een cruciaal punt van geschil is het loon. De artsen wezen een bod van 20 procent loonsverhoging af en streven naar 150 procent. De directie staat echter vast op 20 procent, wat door de artsen als onacceptabel wordt beschouwd.

Ramautar benadrukt dat de huidige economische situatie, met stijgende prijzen door factoren zoals BTW en brandstofprijzen, de noodzaak van marktconforme salarissen benadrukt.

Hij vindt het onredelijk dat terwijl het patiëntenbestand van RGD groeit, het salaris van de artsen hetzelfde blijft, wat volgens hem niet langer acceptabel is. De vereniging heeft een brief gestuurd naar de directie en wacht op een reactie.