fbpx

Hoofd politieacademie Haïti gedood in trainingsfaciliteit

GFC NIEUWSREDACTIE- De directeur van de Nationale Politieacademie van Haïti is vla voor een politietrainingsfaciliteit doodgeschoten in een door bendes gecontroleerde wijk in de hoofdstad Port-au-Prince van het land.

De moord op Harington Rigaud is slechts de laatste in een aantal aanvallen op wetshandhaving, waaronder de moorden op politieagenten en aanvallen op officiële gebouwen. Het komt ook terwijl Haïtiaanse en internationale autoriteiten worstelen met het beheersen van ongebreideld bendegeweld in het Caribische land.

Video die vrijdag op sociale media circuleerden, toonden Rigaud’s bebloede lichaam uitgestrekt op de grond.

Later op de avond bevestigde politiewoordvoerder Garry Desrosiers de moord en schreef dat Rigaud werd neergeschoten in een officieel politievoertuig toen hij op het punt stond de politieacademie binnen te gaan.

BEKIJK OOK
Agenten aangeklaagd voor moord in Memphis na overreden man

De crisis in het land verergde na de moord op de Haïtiaanse president Jovenel Moïse in 2021, die het land in chaos stortte.

Het is slechts het laatste voorbeeld van hoe moeilijk het voor de autoriteiten kan zijn om in geweld te regeren, ondanks de recente opheffing van een bendeblokkade op brandstofvoorraden, die Haïti wekenlang verlamde.

Tegelijkertijd worstelt het land ook met een cholera-uitbraak, ondervoeding en een daaruit voortvloeiende migratie-exodus.