Hoe Surinamers met ‘weinig geld’ toch in peperdure auto’s rijden en luxe uiteten gaan

paramaribo suriname maretraite 2

Suriname kent een opmerkelijk verschijnsel. Ondanks de vaak als uitdagend beschreven economie rijden er veel luxe auto’s rond. Ook zijn eetgelegenheden opvallend vaak vol.

Dit gebeurt zelfs op momenten dat men een rustiger beeld zou verwachten. Het roept vragen op over de financiële situatie binnen de Surinaamse samenleving.

Een onderzoek op sociale media door onze redactie onthult dat de contrasten tussen de vermeende economische situatie en de zichtbare welvaart veel mensen verbazen.

“Als ik om 12 uur ’s middags naar de gym ga, zie ik het parkeerterrein vol met luxe, benzineslurpende auto’s die vaak minstens 50.000 dollar waard zijn. Hoe is dit mogelijk? Zouden mensen niet aan het werk moeten zijn?”, vraagt iemand zich af.

Er lijkt een breed gedragen gevoel te zijn dat er ondanks de armoede genoeg geld in omloop is. Een diepere kijk laat zien dat veel Surinamers inderdaad bijverdiensten zouden hebben of zelfstandige beroepen uitoefenen.

In deze sectoren wordt weinig tot geen belasting betaald. Analist R. Pinas, geciteerd in een artikel op GFC, wijst op een groot aantal zelfstandigen zoals aircomonteurs, klusjesmannen en aannemers die belasting ontduiken.

“Deze professionals vragen hoge uurtarieven, vergelijkbaar met die in Nederland, zonder ook maar iets aan belasting te betalen”, licht Pinas toe. Dit zou een verklaring kunnen zijn voor de discrepantie tussen de zichtbare welvaart en het gemiddelde inkomen.

Dit fenomeen onderstreept de complexiteit van de Surinaamse economie. De zichtbare tekenen van welvaart zijn niet altijd een directe afspiegeling van de economische situatie van het land.

Foto ter illustratie.