fbpx

Hoe ontsnap je uit je auto als je in het water bent geraakt? Raak niet in paniek maar handel direct! (video)

GFC NIEUWSREDACTIE- Het is een van de meest angstwekkende dingen die je als autorijder kan overkomen. Het te water raken met je auto. Het is op dat moment het beste om niet in paniek te raken maar direct te handelen.

Het is goed om te weten welke stappen op dat moment de beste zijn om snel uit de auto komen.

Deel deze levensreddende informatie met uw naasten

Experts adviseren, als je bij bewustzijn bent, om dus niet in paniek te raken maar zo snel als mogelijk de veiligheidsriem af te doen en de zijramen te openen.

Meestal werkt het systeem om de ramen te openen nog korte tijd. Verdoe je zeer korte en kostbare tijd die je nog hebt niet om te proberen de deuren open te maken als dat niet lukt.

De druk van het water is in eerste instantie, wanneer de auto nog niet helemaal onder water is, te groot om de deuren nog open te krijgen.

Richt je aandacht op een ontsnappingsroute via de zijramen. Indien het systeem niet meer werkt en de ramen gesloten blijven kan je gebruik maken van de lifehammer in je auto.

Het jammere is dat veel autorijders deze levensreddende hamer met een scherpe punt meestal niet in de auto hebben. Sommigen hebben er nog nooit van gehoord.

Met de lifehammer kun je ook anderen in nood helpen als je hulp wilt verlenen. Klik op deze link voor een afbeelding van de lifehammer.

De lifehammer heeft ook een mesje aan de onderzijde om je veiligheidsriem los te snijden indien deze niet los gaat.

Veiligheidsexperts zeggen aan GFC Nieuws dat het bovendien verstandig is om additioneel een apart klein mesje in de auto te hebben om indien nodig de veiligheidsriemen door te kunnen snijden.

BEKIJK OOK
Surinamers met geldzorgen en schulden moeten geen dure verjaardagsfeesten vieren

Met de lifehammer kan je een zijruit makkelijker kapot slaan, vooral in de hoeken omdat die plek zwakker is. Richt je in een noodsituatie dus bij voorkeur op een zijruit. De voorruit kapot slaan gaat veel moeilijker.

Heb je geen lifehammer voorhanden, maak dan de hoofdsteun los en probeer een zijruit met de stalen pennen van je hoofdsteun kapot te slaan. Je hebt meer succes als je slaat in de hoeken van het raam.

Een andere optie is om je ellebogen te gebruiken, de scherpe punt van een naaldhak, een paraplu of een stiletto. Het raam gaat makkelijker kapot met een voorwerp met een harde, scherpe punt.

Ook voor omstanders die hulp willen verlenen is het handig om te weten dat bij het ontbreken van een lifehammer, een persoon zijn hoofdsteun uit de auto kan los trekken. Probeer met de pennen van de hoofdsteun dus bij voorkeur een zijruit kapot te slaan.

Het beste is in de hoeken van de ruiten, daar is de zwakste plek. Een andere optie is om je ellebogen te gebruiken, de scherpe punt van een naaldhak, een paraplu of een stiletto.

Pas als de zijramen al onder water zijn en er geen andere keus is, kan men proberen een andere ruit kapot te slaan.

Als het na alle pogingen niet is gelukt om de ramen open te krijgen is er nog een kans.

Zodra de auto volledig onder water is en de auto gevuld is met water, is er sprake van een verandering van de druk op de deuren. Probeer dan met alle kracht een deur te openen.

Bekijk de onderstaande video aandachtig waarin uitgebreid wordt uitgelegd hoe je de beste kans hebt om een dergelijke situatie te overleven. >>>>>