fbpx

Het moreel verval binnen het KPS: zijn weerloze burgers jullie oefenobjecten?

INGEZONDEN– Met pijn in mijn hart heb ik de afgelopen dagen kunnen meekijken naar het gewelddadig, sadistisch en laffe optreden van leden van het Korps Politie Suriname, hetgeen naar mijns inziens ernstige schending van mensenrechten is.

Enkele video’s circuleerden de afgelopen dagen op Facebook waarbij er excessief politiegeweld is toegepast in de naam van ordehandhaving tijdens de protestacties die de afgelopen dagen uit de hand zijn gelopen.

Een specifiek voorbeeld hiervan is het incident waarbij een jonge tengere dame – nadat zij uit een voertuig was gehaald- zonder tegen te stribbelen zich liet afvoeren en bij wijze van machtsvertoon tegen een ijzeren rolpoort van een winkel werd geslagen door een lid van de RBT.

Waar er gevaar dreigde voor het RBT-lid om zich te verdedigen of in de aanval te gaan, kon ik niet zien. Naar mijn mening was de mate van geweld dat gebruikt is niet in evenredigheid met de omstandigheden.

Er wordt continu geklaagd over de brute wijze waarop de RBT optreedt, maar tevergeefs. Ze vervallen steeds weer tot dit soort optreden. Wie controleert deze ‘speciale eenheid’?

Verdachten worden letterlijk en figuurlijk gegooid in de laadbak van hun pick-up, met alle gevolgen van dien. Het zijn geen dieren waarmee jullie bezig zijn: HET ZIJN MENSEN!

Meerdere malen tijdens de protestacties zijn verdachten die reeds door de politie in bedwang werden gehouden, hetzij op de grond of in de boeien geslagen, geschopt, geklapt of getrapt zelfs ook in het gelaat. Wat voor verzet kan zo iemand nog bieden? Wat voor gevaar kan zo iemand nog vormen?

OOK INTERESSANT
18e jaardag 1 voor 12 gevierd met donaties aan hulpbehoeftigen

Wat mij het meest heeft geïrriteerd, is de aftuiging die het DNA-lid Ebu Jones heeft moeten ondergaan. Van vuistslagen in de buikstreek tot klappen in het gelaat heeft hij moeten incasseren. Als een DNA-lid zo behandeld is door leden van het KPS, wat staat ons als gewone burgers dan te wachten? Is dit de gedragscode van het Korps Politie Suriname?

Afgelopen week zijn 191 rekruten van het KPS bevorderd tot aspirant politie. Is dit het voorbeeld dat ze moeten opvolgen?

Ook de legermanschappen gaan niet vrijuit.

Als klap op de vuurpijl, hebben we een ‘sheriff’ die verondersteld wordt een vaderfiguur te zijn, maar die zich meer politieman voelt dan vader en slechts goed is in het bedriegen, bedreigen en willekeurig uitdelen van straffen.

HET VOLK IS MOE GEWORDEN! Is er iemand binnen de regering die dit begrijpt?

Ik keur de plunderingen en de vernielingen die door de actievoerders zijn gepleegd absoluut af. Wie zich schuldig heeft gemaakt aan criminele handelingen dient opgepakt te worden. Maar laat dit wel geschieden conform het politiehandvest en internationale bepalingen voor mensen rechten. Het kan en mag niet zo zijn dat ongewapende burgers op brute wijze worden mishandeld door zij die juist het volk moeten beschermen en dienen.

Ik hoop middels dit schrijven dat de leden van het KPS en ook de militairen die zich schuldig hebben gemaakt aan de bovengenoemde geweldpleging ter verantwoording worden geroepen en dat er disciplinaire maatregelen hieruit voortvloeien en zo nodig strafrechtelijk vervolgd worden.

Een verdrietige burger