Het gebruik van ‘Oso Dresi’ kan gevaarlijke en soms fatale gevolgen hebben

GFC GEZONDHEIDSREDACTIE- Onlangs kwamen personen in de Surinaamse media, waaronder ook een bekende parlementariër die helemaal geen medische achtergrond heeft, die pleitten voor het gebruik van “Oso Dresi” wanneer mensen ziek zijn.

Een zeer gevaarlijke ontwikkeling, zeggen topexperts uit Nederland aan GFC.

Medicijnen die zijn goedgekeurd, hebben een uitgebreid en gereguleerd onderzoeks- en testproces ondergaan voordat ze beschikbaar worden gesteld voor het publiek, leggen ze uit.

Dit proces, vaak begeleid door nationale gezondheidsautoriteiten, zorgt ervoor dat de medicijnen veilig en effectief zijn voor de aandoeningen waarvoor ze zijn bedoeld. Het evalueert zowel de werkzaamheid als mogelijke bijwerkingen.

Huismiddeltjes daarentegen zijn vaak traditionele remedies die van generatie op generatie zijn doorgegeven. Ze kunnen bestaan uit kruiden, specerijen, voedingsmiddelen of andere huishoudelijke artikelen.

Hoewel sommige huismiddeltjes nuttig kunnen zijn voor milde kwalen, zijn ze vaak niet wetenschappelijk getest op effectiviteit of veiligheid.

Bij ernstige ziekten is het cruciaal om medisch advies in te winnen. Hoewel sommige huismiddeltjes verlichting kunnen bieden bij bepaalde symptomen, kunnen ze dikwijls de onderliggende oorzaak van een ernstige ziekte niet aanpakken of genezen.

Bovendien kunnen ze ernstige interacties hebben met andere medicijnen of de symptomen van de ziekte verergeren.

Daarom is het altijd aan te raden om bij ernstige gezondheidsproblemen of aanhoudende symptomen een arts te raadplegen.

OOK INTERESSANT
14- jarig meisje uit Paramaribo dwingt moeder om geld te lenen voor kopen dure mobiel

Zelfmedicatie zonder medisch toezicht, vooral bij ernstige aandoeningen, kan gevaarlijk zijn en mogelijk leiden tot verdere complicaties en zelfs de dood.

Foto ter illustratie.