Haïtiaanse landbouwers in Saramacca organiseren zich

GFC NIEUWSREDACTIE- Het district Saramacca in Suriname telt ongeveer 150 Haïtiaanse landbouwers die zich op full time basis bezighouden met het verbouwen van groenten en aardvruchten in het district.

De meeste van deze landbouwers werken op percelen die zij hebben gehuurd van Surinamers of in partnerschap met de perceelhouders. Dit komt doordat zij veelal niet beschikken over de Surinaamse nationaliteit om in aanmerking te komen voor percelen.

De initiatiefgroep onder leiding van Manicel Simon heeft op 25 juli een onderhoud gehad met de Districtscommissaris van Saramacca, Sherin Bansi-Durga, in het bijzijn van het DNA-lid Debie, om de problemen die zij dagelijks ondervinden bij het uitoefenen van het beroep te bespreken.

BEKIJK OOK MEER GFC NIEUWS: Zoon die zijn moeder ombracht en haar lichaam verborg in vuilnisbak op vrije voeten

Vooral vanwege het feit dat zij aan de rand van de samenleving leven en produceren. Deze groep van landbouwers ontbeert elke vorm van voorlichting.

De districtscommissaris heeft de organisatie alle steun toegezegd omdat zij bekend is met de bijdrage die deze groep van boeren levert in het district en aan de Surinaamse economie.

Een heikelpunt in deze is en blijft volgens één van de woordvoerders, Frannses Horacius, het feit dat een bepaalde politicus ze in het openbaar heeft uitgemaakt voor profiteurs en als te zijn honden die pinaren in hun land van herkomst.

Horacius gaf verder aan dat deze groep landbouwers ook groenten voor de export produceren, maar dat de exporteurs geen Haïtianen zijn, noch minder de vele standhouders onder de markt die de producten verkopen.]

BEKIJK OOK MEER GFC NIEUWS: Verdrietige beëindigt eigen leven nadat hij zijn vrouw in bed betrapt met beste vriend (Whatsapp Audio)

Districtscommissaris Bansi- Durga heeft de organisatie als vertegenwoordiger van de regering in het district aangegeven dat dit niet de mening en standpunt is van de regering Santokhi/Brunswijk.

Integendeel is de regering zeer ingenomen met de bijdrage die deze groep van landbouwers levert aan land en economie in deze moeilijke tijd.

Recentelijk heeft, de minister van LVV op bezoek bij de districtscommissaris in verband met een vergadering met de Agrarische Adviesraad Saramacca, gevraagd om de Haïtiaanse boeren volledig te betrekken bij het te voeren beleid.

De organisatie is dan ook gevraagd een lid af te vaardigen om zitting te nemen in de Agrarische Adviesraad van Saramacca.

BEKIJK MEER GFC NIEUWS: KLIK HIER

Overige berichten