fbpx

Grote groep mannen probeert Rusland in allerijl te verlaten

GFC NIEUWSREDACTIE- Volgens diverse internationale media proberen duizenden mannen onder de door president Vladimir Poetin aangekondigde mobilisatie uit te komen door Rusland te ontvluchten.

Dat leidt tot grote drukte bij de grenzen met buurlanden.

Bij de grens met Georgië en Mongolië staan volgens mediaberichten lange rijen. Eerder meldde de Finse grenswacht dat het aantal Russen aan de grens ‘duidelijk is gestegen’.

Volgens het Kremlin is dat overdreven en is er geen sprake van een exodus. Maar aan de Russische grens met Georgië meldt de BBC ‘kilometerslange’ files en urenlange wachttijden, onder meer veroorzaakt door mannen die het land ontvluchten. Georgië is een van de weinige buurlanden van Rusland waar Russen zonder visum binnen mogen.

Aan de Britse krant The Guardian vertellen ooggetuigen dat ook de grens met Mongolië ‘overrompeld’ wordt door verkeer.

BEKIJK OOK
Ruim US$ 6 miljoen aan hulpgoederen geplunderd door Haïtianen

Volgens de Finse grenswacht was het donderdag ‘uitzonderlijk’ druk aan de grensovergangen met Rusland. Ook Finland blijft voorlopig open voor Russen, al hebben die wel een visum nodig. Het land beraadt zich op strengere visaregels.

De Baltische landen hebben de grenzen al vrijwel volledig dichtgegooid en willen geen Russische deserteurs opvangen.

Poetin riep woensdag 300.000 reservisten op om mee te vechten in Oekraïne. Vrijwel meteen stegen de prijzen van vliegtickets waarmee Russen het land kunnen verlaten en veel vluchten naar bestemmingen zoals Istanbul, Dubai, Belgrado en Bakoe werden volgeboekt.

Gisteren gaven verschillende Duitse ministers aan dat het land Russische deserteurs zou opvangen.