Gelekte e-mails onthullen schokkende betrokkenheid van Surinaamse politieke figuren bij drugssmokkel

bouterse en brunswijk

Amerikaanse en Colombiaanse onderzoekers hebben gehackte e-mails geanalyseerd, waaruit blijkt dat de Surinaamse vicepresident Ronnie Brunswijk en voormalig president Desi Bouterse in verband worden gebracht met recente drugshandel in Suriname.

De e-mails zijn in 2022 gestolen van het Colombiaanse kantoor van de procureur-generaal en tonen aan dat er op hoog niveau politieke connecties zijn met de georganiseerde misdaad in Suriname, schrijft Starnieuws.

Brunswijk en Bouterse worden ervan beschuldigd als tussenpersonen op te treden en hun invloed binnen de Surinaamse regering te gebruiken om cocaïnesmokkel te vergemakkelijken.

Suriname is aantrekkelijk voor drugshandelaren vanwege de gunstige locatie, kwetsbare grenzen en infrastructuur om cocaïne naar Europa, West-Afrika en de Verenigde Staten te smokkelen. De Colombiaanse guerrillagroep ELN en ex-FARC-groepen zouden cocaïne via Suriname hebben gesmokkeld.

De e-mails onthullen ook een mislukte drugsvangstoperatie in Suriname, waarbij Brunswijk werd geassocieerd met personen in de drugshandel. Het lijkt erop dat politieke invloed heeft geleid tot de teruggave van in beslag genomen cocaïne.

Bouterse wordt eveneens beschuldigd van voortdurende betrokkenheid bij drugshandel. Hoewel er geruchten zijn over zijn terugtrekking uit criminele activiteiten, wijzen de e-mails op zijn rol in het verhandelen van cocaïne vanuit Colombia via Suriname naar diverse bestemmingen.

Deze onthullingen benadrukken de voortdurende uitdagingen rond drugshandel en georganiseerde misdaad in Suriname en de rol van politieke figuren hierin.

Foto: Ex-legerleider en voorzitter van de Nationale Democratische Partij (NDP), Desi Bouterse (l), en ex-rebellenleider tevens voorzitter van de A-Combinatie, Ronnie Brunswijk, na de ondertekening van het samenwerkingsprotocol tussen de beide partijen op donderdag 3 juni 2010 in Pararmaribo.