fbpx

Geen bewijs dat Surinaamse restauranthouders stiekem capibara vlees in hun eten mengen

GFC NIEUWSREDACTIE- Dat verschillende restaurants in Suriname het vlees van capibara’s gebruiken om aan de maaltijden toe te voegen, is nog niet officieel bewezen.

Het KIVC kreeg zondagmorgen via hun online hulplijneen opmerkelijke vraag binnen van een verontruste burger.

In het licht van de afslachting van kaaimannen in de Paramaribo Zoo dit weekend, wordt aan het VrouwenCollectief  gevraagd om na te gaan of waterzwijnen zonder medeweten van klanten in het eten van eethuizen worden verwerkt.

Het vermoeden is ontstaan nadat een persoon via sociale media openbaar maakte dat hij vorige week heeft waargenomen dat twee heren enkele capibara’s hebben meegenomen.

De wilde beesten liepen aan de Koproprienstraat in het noorden van de Surinaamse hoofdstad Paramaribo.

Buurtbewoners zeggen aan GFC Nieuws↗ dat het niet de eerste keer is dat er beesten zijn meegenomen, dat is wel vaker gebeurd.

De dieren zijn daar vaak te zien en vormen een makkelijk prooi voor jagers.

Enige tijd geleden werd bovendien een man op filmbeelden betrapt die enkele van deze dieren -die in grote getallen in de kreek langs de weg leven- heeft gedood.

Die man had toen in de late avonduren het lef om de capibara’s direct te slachten op een schuttingloze stenen inrit van een hoekhuis in de straat en liet alle morserij achter.

De bewoners waren toen niet thuis.

Bewakingsbeelden van die slachtpartij werden een dag later gedeeld in een buurtgroepapp.

BEKIJK OOK  Platform Traditionele Gezagsdragers Brokopondo heeft onderhoud met regering

Het KIVC laat in een verklaring zondagavond aan GFC weten dat er tot nu toe geen enkel bewijs is gevonden dat het vlees van de waterzwijnen die zijn meegenomen gebruikt zal worden door restauranthouders.

Dat is iets wat de autoriteiten zouden moeten uitzoeken.

“Het is een voorbarige en en tot nu toe ongegronde conclusie van mensen om ervan uit te gaan dat het vlees van de meegenomen beesten in de maaltijden van restaurants verwerkt zal worden”.

“Er is voor zover bij ons bekend geen enkele aanwijzing dat dit het geval zou zijn”, aldus het VrouwenCollectief.

GFC nam contact op met de bezorgde burger om hem te vragen waar hij zijn speculaties op baseert en of hij mogelijk meer informatie heeft.

Hij vertelt dat hij geen harde bewijzen heeft maar toch wel het gevoel heeft dat dit het geval is.

“Ik heb een sterk vermoeden dat het vlees niet voor eigen consumptie zal worden gebruikt”.

“In deze dure tijd zullen mensen alle mogelijkheden misbruiken om extra geld te verdienen. Het zal mij daarom niet verbazen wanneer wij erachter komen dat de zwijnen zijn geslacht en het vlees is verkocht aan restaurants”

“Er gebeuren wel meer dingen waar wij niets van weten”, is zijn mening.

Foto ter illustratie.