Franse militaire delegatie maakt opwachting bij president

GFC NIEUWSREDACTIE- De hoge Franse militaire delegatie die momenteel in Suriname op bezoek is, heeft haar opwachting gemaakt bij president Chandrikapersad Santokhi.

De delegatie, die onder leiding staat van generaal-majoor Xavier Buisson van de Franse strijdkrachten in Frans-Guyana en brigadier-generaal Thomas Lorne uit Parijs, is deze week te gast bij het Surinaamse ministerie van Defensie.

Tijdens het bezoek aan het staatshoofd waren ook aanwezig: Krishnakoemarie Mathoera van Defensie, bevelhebber Robert Kartodikromo en regeringsadviseur Humphrey Tjin Liep Shie.

Minister Mathoera zegt dat het bezoek van de Fransen de lange samenwerking markeert die Suriname met Frans-Guyana en Frankrijk heeft.

BEKIJK OOK MEER GFC NIEUWS: Slapende inbrekers aangetroffen op kleuterschool

Deze samenwerking bestaat onder meer uit gezamenlijke patrouilles op de Marowijnerivier, trainingen, informatie delen en ondersteuning met equipement uit Frans-Guyana en Frankrijk.

Verder delen Suriname en Frans-Guyana een grensrivier, terwijl er sprake is van een frequent reisgedrag door burgers van de twee landen.

De samenwerking is hiernaast heel belangrijk omdat de buurlanden niet alleen een rivier delen als grens maar ook de burgers hebben een frequent reisgedrag naar elkaar toe.

Met de Fransen wordt samengewerkt met betrekking tot het weren van skalians, aanpakken van de illegaliteit en het beschermen van flora, fauna, elkaars natuurlijke hulpbronnen en territoriale wateren.

Voordat de delegatie op bezoek ging bij de president is er een overeenkomst getekend tussen generaal-majoor Xavier Buisson en bevelhebber Kartodikromo.

Het betreft een technische samenwerking op operationeel niveau en deze zal verder uitgewerkt worden in concrete projecten en acties.

Het ligt in de bedoeling dat vanuit beide partijen twee teams met elkaar gaan overleggen. Suriname kan projectvoorstellen indienen, en de Fransen zijn bereid die te ondersteunen.

Overige berichten