fbpx

Financiën stelt US-dollars beschikbaar aan importeurs

GFC NIEUWSREDACTIE- Het ministerie van Financiënёn en Planning stelt dinsdag USD-dollars beschikbaar voor de import van basisgoederen en brandstof.

De importeurs die US-dollars toegewezen krijgen moeten de tegenwaarde in SRD op de rekening van Financiën en Planning storten.

Om de wisselkoers die op hol is geslagen te beteugelen, worden interventies gepleegd door Financiën. De US-dollars die gebruikt worden voor de interventie, zijn het maandelijkse bedrag dat Staatsolie aan de Staat betaalt aan dividend.

De retentieregeling van 35% voor de exportsector om valuta in te wisselen bij de banken, is maandag ingegaan. Exporteurs moeten tenminste 35% van hun opbrengsten binnen vijf dagen na invoer van die opbrengsten, ten verkoop aanbieden aan een deviezenbank in Suriname.

BEKIJK OOK
Joel Hoop gezocht voor poging tot moord

De deviezenbanken zijn gehouden om de wisselkoersnotering van de CBvS op de dag van de repatriatie als transactiekoers te gebruiken ter afwikkeling van de afdracht van de exportopbrengsten. Er mogen geen transacties plaatsvinden tegen een koers die hoger ligt dan de op dat moment genoteerde koers van de CBvS.