fbpx

Financiën heeft nog geen US-dollars beschikbaar gesteld aan importeurs

GFC NIEUWSREDACTIE- Importeurs van basisgoederen en brandstof wachten nog steeds op de beloofde US-dollars die door het ministerie van Financiën & Planning beschikbaar zouden worden gesteld.

Dinsdag zou Financiën daar een aanvang mee maken, maar nu blijkt dat het ministerie nog bezig is met het uitwerken van procedures.

Het ministerie besloot te interveniëren, vanwege een ernstig tekort aan girale US-dollars en de stijging van de wisselkoersen.

Vanwege het tekort aan dollars is er op dit moment een schaarste van basisgoederen te merken in de winkels. Ook is dit van invloed geweest op de import van bakkersmeel, waardoor er nu een tekort is.

Arun Hindori, voorzitter van het Platform Levensmiddelen Importeurs in Suriname, zegt dat de importeurs vooralsnog met een koers van 30 rekening houden, want de USD-dollars worden opgekocht voor een koers van 28.50 en er moet vijf tot zes procent aan kosten betaald worden om het geld op de bankrekening te krijgen, dus het wordt dichtbij de SRD 30.

BEKIJK OOK
NAS ondersteunt jongeren bij onderzoeken familiegeschiedenis

Hij is wel blij dat de koers een daling maakt, maar volgens hem moet dit gebeuren door gepaste maatregelen. Er moeten maatregelen getroffen worden om de koers omlaag te brengen, door meer te exporteren, maar niet door uitspraken van de vicepresident.