fbpx

Facebook was vroeger een grote Tech-gigant – nu staat Meta niet eens in de top 20 van meest waardevolle Amerikaanse bedrijven

GFC NIEUWSREDACTIE- Zestien maanden nadat Facebook $ 1 biljoen aan marktkapitalisatie overschreed, sloot het zich aan bij een exclusieve club bestaande uit Apple.

Nu behoort Meta niet langer tot de 20 meest waardevolle Amerikaanse bedrijven nadat het aandeel donderdag met 23% daalde.

Het bedrijf heeft dit jaar 70% van zijn waarde verloren en 74% sinds het aandeel in september 2021 piekte, in totaal meer dan $ 730 miljard aan verloren marktkapitalisatie. Het wordt verhandeld op het laagste niveau sinds begin 2016, toen Barack Obama nog president was.

De verbluffende ineenstorting van de aandelenkoers van Meta doet denken aan de dot-com bust dagen, maar veel groter in termen van waarde gewist van een enkel bedrijf.

De daling begon eind vorig jaar toen tekenen van een sputterende economie begonnen te verschijnen en versnelde begin 2022 nadat het bedrijf zei dat de privacywijziging van Apple naar iOS dit jaar zou resulteren in een omzet van $ 10 miljard.

BEKIJK OOK
Amazon biedt klanten US$ 2 per maand om het verkeer op hun telefoons te laten volgen

Oprichter en CEO Mark Zuckerberg is er niet in geslaagd het bloeden te stoppen en lijkt de zaken alleen maar erger te maken. Sinds hij de bedrijfsnaam veranderde in Meta, heeft Zuckerberg gezegd dat zijn toekomst het metaversum is, een virtueel universum van werk, spel en onderwijs.

Maar beleggers zien het gewoon als een geldput van miljarden dollars, terwijl de kernactiviteiten van advertenties krimpen – Facebook voorspelt een derde opeenvolgende omzetdaling voor het vierde kwartaal.