Ex-voorzitter OKB van Dijk-Silos sleept president en DNA-voorzitter voor het gerecht

van dijk silos

GFC NIEUWSREDACTIE- Jennifer van Dijk-Silos, de gewezen voorzitter van het Onafhankelijk Kiesbureau (OKB) – het Surinaams toezichthoudend orgaan op de algemene en geheime verkiezingen in het land – heeft de voorzitter van het Surinaams parlement, Marinus Bee, en president Chan Santokhi, voor het gerecht geslecht.

Op 5 augustus is het precies een jaar dat het Constitutioneel Hof (CH) de artikelen 9 en 24 van de Kiesregeling onverbindend heeft verklaard.

De twee bovengenoemde artikelen zijn in strijd met de Grondwet en internationale verdragen die door Suriname zijn geratificeerd. Na bijkans een jaar heeft de regering nog geen conceptwet ingediend.

Deze week hebben parlementsleden twee initiatiefvoorstellen ingediend, maar die zijn niet conform het oordeel van het CH, zegt van Dijk-Silos.

In de concepten die zijn ingediend wordt er geen rekening mee gehouden dat de districtsgrenzen zijn komen weg te vallen.

Het kortgeding dat op 12 juli is ingediend, zal pas over een maand in behandeling worden gehouden. Daarin vraagt de gewezen OKB-voorzitter aan de rechter de president te veroordelen om binnen een maand na het vonnis een conceptwet voor wijziging van de Kiesregeling in te dienen bij De Nationale Assemblee.

OOK INTERESSANT
SLM boos om ongefundeerde en ongeverifieerde negatieve berichtgeving en dreigt met juridische stappen

De Assembleevoorzitter moet binnen twee weken na indiening van de conceptwet deze in behandeling nemen en zich inspannen om quorum te hebben.

Van Dijk-Silos vraagt om de president te veroordelen opdat hij garandeert dat uiterlijk 25 mei 2025 verkiezingen worden gehouden.