Ex-governor CBvS opgenomen in ziekenhuis

robert van trikt 419817 PfXvrLGP

GFC NIEUWSREDACTIE- De ex-governor van de Centrale Bank van Suriname (CBvS), Robert van Trikt is opgenomen in het ziekenhuis.

Volgens Waterkant is de gewezen banktopper opgenomen in het Academisch Ziekenhuis Paramaribo. Het is de tweede keer dat van Trikt is opgenomen in het ziekenhuis sinds zijn detentie.

Het is niet duidelijk waarom de veroordeelde directeur nu weer is opgenomen.

In februari is van Trikt door de rechter veroordeeld tot een celstraf van acht jaar. Volgens de rechter heeft hij zich schuldig gemaakt aan grootschalige corruptie, zo melden lokale nieuwssites.

De oud-directeur moet daarnaast een boete betalen van 500.000 Surinaamse dollar. Van Trikt, die ook de Nederlandse nationaliteit heeft, heeft volgens de rechter geld witgewassen en verduisterd en zich schuldig gemaakt aan valsheid in geschrifte. De verduistering ging om omgerekend 125 miljoen euro.

Van Trikt werd twee jaar geleden aangehouden op verdenking van het antedateren van leningen en belangenverstrengeling, omdat hij als bankpresident projecten liet uitvoeren door zijn eigen accountantskantoor Orion Assurance & Advisory. Zijn zakenpartner Ashween Agnoe, ook accountant en als partner verbonden aan Orion, kreeg van de rechter vier jaar cel opgelegd.

OOK INTERESSANT
Politie informeert over dodelijk verkeersongeval Martin Luther King weg

Het Openbaar Ministerie had eerder een straf van tien jaar tegen Van Trikt geëist, maar omdat het de eerste keer is dat hij de fout ingaat, viel de straf lager uit.

De rechter deed toen ook uitspraak in de zaak van de oud-directeur van de Surinaamse Postspaarbank Ginmardo Kromosoeto. Die moet vijf jaar de cel in, omdat hij 133 miljoen euro aan blanco kredieten aan het ministerie van Financiën zou hebben verstrekt. Hij deed dit samen met Van Trikt en met de nog voortvluchtige Surinaamse ex-minister van Financiën Gillmore Hoefdraad.

Kromosoeto heeft altijd volgehouden dat hij onschuldig was en vooral opdrachten van Hoefdraad uitvoerde.

Hoefdraad werd in december 2021 veroordeeld tot 12 celstraf door het Hof van Justitie.