fbpx

Ex-bazen CBvS en SPSB van Trikt en Kromosoeto voorlopig in vrijheid gesteld

GFC NIEUWSREDACTIE- De gewezen topman van de Centrale Bank van Suriname (CBvS), Robert van Trikt, werd vandaag bij de voortzetting van zijn hogerberoepszaak voorlopig in vrijheid.

Ook de ex-directeur van Surinaamse Postspaarbank (SPSB), Ginmardo Kromosoeto, werd vandaag voorlopig in vrijheid gesteld.

De rechter is tot dit besluit gekomen op grond van humanitaire gronden.

Van Trikt en Kromosoeto mogen het land niet verlaten en op alle vervolgzittingen verschijnen.

Registeraccountant van Trikt werd eind januari van dit jaar door de rechter veroordeeld tot een celstraf van acht jaar. Volgens de rechter heeft hij zich schuldig gemaakt aan grootschalige corruptie, zo melden lokale nieuwssites.

De oud-directeur van de CBvS moet daarnaast een boete betalen van 500.000 Surinaamse dollar. Van Trikt, die ook de Nederlandse nationaliteit heeft, heeft volgens de rechter geld witgewassen en verduisterd en zich schuldig gemaakt aan valsheid in geschrifte. De verduistering ging om omgerekend 125 miljoen euro.

Van Trikt werd twee jaar geleden aangehouden op verdenking van het antedateren van leningen en belangenverstrengeling, omdat hij als bankpresident projecten liet uitvoeren door zijn eigen accountantskantoor Orion Assurance & Advisory. Zijn zakenpartner Ashween Agnoe, ook accountant en als partner verbonden aan Orion, kreeg van de rechter vier jaar cel opgelegd.

BEKIJK OOK
Kinderen Coeroeni binnenkort voor het eerst naar school

Het Openbaar Ministerie had eerder een straf van tien jaar tegen Van Trikt geëist, maar omdat het de eerste keer is dat hij de fout ingaat, viel de straf lager uit.

De rechter deed toen ook uitspraak in de zaak van de oud-directeur SPSB Kromosoeto. Die moet vijf jaar de cel in, omdat hij 133 miljoen euro aan blanco kredieten aan het ministerie van Financiën zou hebben verstrekt. Hij deed dit samen met Van Trikt en met de nog voortvluchtige Surinaamse ex-minister van Financiën Gillmore Hoefdraad.

Kromosoeto heeft altijd volgehouden dat hij onschuldig was en vooral opdrachten van Hoefdraad uitvoerde.