fbpx

Eddy Wilson en Cabriëlla Bouterse Surinaamse Sporters van het jaar 2022

GFC NIEUWSREDACTIE- Bodybuilder Eddy Wilson en volleybalster Cabriëlla Bouterse zijn vrijdagavond tijdens het sportgala van de Vereniging van Sportjournalisten in Suriname (VSJS) uitgeroepen tot respectievelijk de Surinaamse Sportman en Surinaamse Sportvrouw van het jaar 2022.

Wilson, die in het buitenland is, troefde onder anderen baanwielrenner Jaïr Tjon En Fa en basketballer Gavin Kensmil af. Bouterse was in de race met onder anderen Tachana Dalger (baanwielrennen) en Alicia Grootfaam (atletiek).

Wilson werd dit jaar runner-up in de gewichtsklasse +95 kilogram tijdens het eerste IFBB Mr & Mrs World Championship in november in de Verenigde Arabische Emiraten. In juli schreef hij de Roger Boyce Elite Pro Classic op Barbados op zijn naam.

Wilson kreeg, los van zijn trofee, een ticket van Fly All Ways naar Barbados. Bij zijn afwezigheid werden zijn prijzen in ontvangst genomen door Militia Galimo, die zelfs werd uitgeroepen tot vrouwelijke bodybuilder van het jaar.

Bouterse sloot in 2022 haar illustere loopbaan als college volleybalster in de Verenigde Staten af. In haar laatste jaar op de Ave Maria University kreeg ze een Honorable Mention All-American, werd ze gekozen in het First Team All-Sun Conference en First Team All-Southeast Region.

Ze was één van de meest gevreesde hitters. Bouterse, die emotioneel was nadat ze tot sportvrouw werd uitgeroepen, behaalde op 9 december haar bachelor degree in Political Economic and Government aan de Ave Maria University. Bouterse ontving en trofee en een ticket van Jack Tours & Travel Service.

Technisch mankement

De VSJS Sports Awards werden voor het eerst sinds 2019 weer uitgereikt. In 2020 en 2021 werd het sportgala niet gehouden vanwege de Covid-19-pandemie. Dit jaar was het gala iets kleiner van opzet, met name minder sporten. Dit had ook te maken met het feit dat niet alle sportbonden weer op volle toeren draaien of dat er niet veel nationale meetmomenten waren.

De avond verliep niet vlekkeloos. Zeker in het eerste deel kreeg de VSJS te maken met de techniek, die haar parten speelde. Er was een delay in de livestreaming, wat storend werkte en ook de internetconnectie liet te wensen over. Na een heel lange onderbreking werd besloten de avond geïmproviseerd voort te zetten.

BEKIJK OOK
Defensie werkt naar autoriteit voor uitvoering chemisch wapenverdrag

Speciale onderscheidingen

Bij de herstart werden Mijensa Rensch, Donovan Wisse en Zachari Zeegelaar voor het voetlicht geplaatst. Zij kregen een award van de VSJS voor hun bijzondere prestaties. Rensch werd dit jaar de eerste Surinaamse vrouwelijke assistent-scheidsrechter op een WK. Ze vlagde tijdens het U17 en U20 WK voor meisjes.

Wisse is wereldkampioen van de befaamde organisatie Glory Kickboxing en verdedigde zijn titel dit jaar met succes. Zeegelaar werd de eerste Surinaamse mannelijke assistent-scheidsrechter op het WK in Qatar. Hij stond er tijdens twee groepswedstrijden.

De Lifetime Achievement Award 2022 werd uitgereikt aan de veelzijdige Wilfred Burgos. De 75-jarige sportman, het meest bekend om karate, heeft geschitterd als atleet en deed ook aan turnen, boksen, taekwondo en worstelen. Tot nu toe is hij nog actief binnen karate. Vorige maand werd hem de negende dan toegekend. Hanshi Burgos, die het Kyokushinkai Karate Instituut Wilfred Burgos runt, zei door te gaan tot de ‘Man daarboven’ hem de kracht geeft.

Juniorensporters

Uit verschillende juniorensporters werd de zeventienjarige Volleyballer Meson Anakaba van de Scholenvolleybalvereniging (SVV) gekozen tot Junioren Sportman van het jaar 2022.

Met de nationale U19-selectie werd hij kampioen tijdens het Cazova Youth and Junior Championship op Trinidad en Tobago en werd hij uitgeroepen tot Most Valuable Player, best opposite en best scorer.

Met de volleybalselectie behaalde hij de eerste plaats tijdens de Inter-Guyanese Spelen in Guyana. Anakaba kreeg een ticket van de Surinaamse Luchtvaartmaatschappij.

De eveneens zeventienjarige basketbalster Chiniqua Pengel van Yellow Birds werd uitgeroepen tot Junioren Sportvrouw van het jaar 2022.

Ze werd topscorer van de U19 klasse (340 punten), topscorer van de dameshoofklasse (342 punten) en werd Most Valuable Player van de play-off in de dameshoofdklasse. Ze hielp Yellow Birds aan het semikampioenschap in de U19-klasse en het ongeslagen kampioenschap in de dames hoofdklasse.

Tijdens de Inter-Guyanese Spelen werd ze kampioen met de meisjesbasketbalselectie en werd ze uitgeroepen tot Most Valuable Player. Pengel een ticket kreeg naar Curaçao van Vem’s Travel Consultancy en verblijf op Papagayo Beach Resort.