fbpx

Economie Sri Lanka ‘volledig ingestort’

GFC NIEUWSREDACTIE- De economie van Sri Lanka is “volledig ingestort”, zegt premier Ranil Wickremesinghe, terwijl het door de crisis getroffen land wordt geconfronteerd met een steeds nijpender situatie die miljoenen mensen laat worstelen met brandstof-, elektriciteits- en voedseltekorten.

“Onze economie is volledig ingestort”, vertelde Wickremesinghe aan het parlement van Sri Lanka, eraan toevoegend dat de regering hulp zoekt bij haar wereldwijde partners en het Internationaal Monetair Fonds (IMF) om de economie te stabiliseren.

Maar Wickremesinghe waarschuwde dat het land met ruim 22 miljoen inwoners “geconfronteerd wordt met een veel ernstiger situatie” dan de tekorten.

Sri Lanka bevindt zich midden in de ergste financiële crisis in zeven decennia, nadat de deviezenreserves tot recorddieptepunten kelderden, waarbij dollars opraakten om essentiële importen zoals voedsel, medicijnen en brandstof te betalen.

In de afgelopen weken heeft de regering drastische maatregelen genomen om de crisis het hoofd te bieden, waaronder het invoeren van een vierdaagse werkweek voor werknemers in de publieke sector om hen de tijd te geven hun eigen gewassen te verbouwen.

BEKIJK OOK
Milieuorganisaties in Nederland tegen verhoging productie kolencentrales

In verschillende grote steden, waaronder de commerciële hoofdstad Colombo, blijven honderden mensen uren in de rij staan om brandstof te kopen.

Treinen zijn in frequentie afgenomen, waardoor reizigers gedwongen zijn om zich in compartimenten te wurmen en er zelfs gevaarlijk bovenop te zitten terwijl ze naar hun werk pendelen.

Patiënten kunnen door het brandstoftekort niet naar ziekenhuizen reizen en de voedselprijzen rijzen de pan uit.

Rijst, een hoofdbestanddeel in het Zuid-Aziatische land, is in veel winkels en supermarkten uit de schappen verdwenen.

Foto: CNN