fbpx

EBS-netwerk wordt te vaak geteisterd door schade veroorzaakt door derden

INGEZONDEN– De Energie Bedrijven Suriname (EBS) ondervindt jaarlijks enorm veel schade aan haar masten, vanwege honderden aanrijdingen.

Jaarlijks noteert het bedrijf tussen de 300 – 500 masten die omver worden gereden. Door de vele aanrijdingen wordt materiële en immateriële schade toegebracht aan haar transmissie- en distributienetwerk.

Volgens cijfers van het bedrijf is er jaarlijks sprake van ruim 700-800 gevallen van schade veroorzaakt door derden. Het gaat om mastaanrijdingen, schade veroorzaakt door graaf-en transportwerkzaamheden; waarbij kabels worden losgerukt en transformatoren en ondergrondse kabels worden beschadigd, vegetatie schade en schade veroorzaakt door vliegers die in het elektriciteitsnet terechtkomen.

De kosten lopen jaarlijks in de miljoenen SRD’s. Het bedrijf heeft eerder gewaarschuwd de schade te zullen verhalen op personen die bewust of onbewust haar masten vernietigd, maar jammer genoeg komt het nooit zover.

Niet alleen de kosten voor het bedrijf lopen enorm op, maar ook het verkeer en wijken ondervinden enorme last wanneer de stroomvoorziening wordt onderbroken als gevolg van bijvoorbeeld een omvergereden mast.

OOK INTERESSANT
Vernieuwde UNASUR zal collectief moeten werken aan ontwikkeling regio

In het weekend was het weer raak toen de zoveelste mast kapot werd gereden. Tot twee keer toe werd de stroomvoorziening in grote delen van Wanica-Zuidwest onderbroken. Huishoudens en bedrijven zaten hierdoor uren zonder stroom.

Het wordt hoog tijd dat het bedrijf inderdaad overgaat tot het verhalen van de schade op de veroorzaker (s), omdat wij zo niet verder kunnen. De EBS is al een noodlijdend bedrijf en kan zich nauwelijks overeind houden zonder overheidssubsidie.

De Stem

Publicatie van ingezonden stukken houdt niet in dat de redactie het eens is met de inhoud. Wenst ook u een ingezonden stuk te publiceren? Mail dit naar [email protected]

BEKIJK OOK: Verhoging stroomtarieven moet financieel-gehandicapte EBS redden