Droom 24-uur stroomvoorziening Inheemse dorpen lijkt dichterbij

GFC NIEUWSREDACTIE- Als dorpshoofd Rubertho Joghie van Konomerume (Donderkamp) een delegatie van het ministerie van Natuurlijke Hulpbronnen (NH) moet geloven, kunnen bewoners van het dorp mogelijk dit jaar nog op 24-uurse stroomvoorziening rekenen.

Het wordt een hybridesysteem, een combinatie van dieselgenerator en zonne-energie.

Dat geldt ook voor de nabijgelegen dorpen Corneliskondre en Kalebaskreek aan de Coppenamerivier. “Dit gaat een hele boost zijn voor onze gemeenschappen, want nu hebben we beperkte stroomvoorziening. En soms wanneer er geen brandstof is of de generator defect is, blijven we maanden in het donker”, zegt Joghie.

Corneliskondre en Kalebaskreek bijvoorbeeld, zitten al een poos zonder elektriciteit, omdat een onderdeel van de generators kapot is.

Joghie verwacht dat als er de hele dag stroom is, dat voor een sneeuwbaleffect zal zorgen. Er kunnen mensen terugkeren naar het dorp om zich daar weer definitief te vestigen. Ze kunnen ook de hele dag naar televisie kijken en zullen hierdoor geïnformeerd worden over binnen- en buitenlands nieuws. “Mensen zullen op die manier meer kennis vergaren en dat zorgt voor ideeën zoals ondernemerschap bij de mensen”, zegt het dorpshoofd.

Rene Pika, beleidsadviseur bij NH, bevestigt dat er dorpen zijn bezocht in het kader van permanente stroomvoorziening.

In totaal zullen 50 dorpen in het binnenland van 24-uurse stroom voorzien worden. Dit zal gefinancierd worden door de Indiase overheid en er wordt momenteel gewerkt aan een overeenkomst. “Wij zijn bezig om administratieve zaken in orde te maken maar ik kan nog niet garanderen wanneer we fysiek zullen starten met werkzaamheden”, zegt Pika.

Overige berichten