Dorpshoofd Apetina ziet geen nut bij vliegtuig voor Wayana

GFC NIEUWSREDACTIE- Het inheemse Wayanadorp Apetina heeft volgens dorpshoofd Japanaloe Aines geen profijt gehad aan de Cessna die in 2017 zou zijn aangeschaft voor de gemeenschap.

Stichting Kuluwayak Apetina, die beweerde verantwoordelijk te zijn voor het toestel, deed geloven dat de Cessna er was voor de mensen. Echter, de praktijk wees anders uit.

Dat wordt met een voorbeeld geschetst. “We hadden de stichting gevraagd om een tarief (SRD 300) te betalen dat minder was dan dat van de andere vliegmaatschappij (SRD 400), maar dat wilde ze niet”, zegt Aines tegen de Ware Tijd.

De stichting haalde aan dat onder meer de vliegkosten heel hoog zijn. Partijen konden geen redelijk en billijk tarief overeenkomen. De gemeenschap was het ook niet eens dat de opbrengsten beheerd zouden worden door de stichting.

Er werd toen besloten geen gebruik te maken van het vliegtuig en de samenwerking met Kuluwayak Apetina werd opgezegd. De belofte om drie jongemannen van het dorp op te leiden tot piloot is nooit nagekomen.

Het vliegtuig was niet alleen bestemd voor Apetina, maar ook voor andere Wayanadorpen en Triogemeenschappen. Veel van deze dorpen zijn via de rivier bereikbaar, maar een reis kan dagen duren.

Bewoner Johan Neni Apetina heeft zich geërgerd aan gevallen waarbij bij chartervluchten er toch extra betaling werd gevraagd als iemand mee wilde liften terwijl er nog ruimte was.

Dat zijn de mensen gewoonlijk niet gewend. “Soms vliegen we gratis mee met toestellen die zijn gecharterd door bedrijven, organisaties of personen”, zegt Neni Apetina.

Ook moesten ze voor het versturen van vracht SRD 15 per kg betalen, wat ze te hoog vonden. Samo Schelts, voorzitter van de Stichting Kuluwayak Apetina, was niet bereikbaar voor commentaar.

BEKIJK OOK: Hoe ga je om met jonge meisjes die sexy filmpjes plaatsen op social media?

Overige berichten