fbpx

Deelname Suriname aan COP27 van cruciaal belang, zegt BIBIS-minister

GFC NIEUWSREDACTIE- Suriname staat aan de vooravond van deelname aan de COP27 Klimaattop op 7 en 8 november in Egypte.

President Chandrikapersad Santokhi zal hierbij Surinames visie op klimaatverandering delen. De VN-klimaatconferentie is van cruciaal belang om de gevolgen van klimaatverandering te mitigeren.

Minister Albert Ramdin van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking (BIBIS) blikt vooruit op de deelname aan deze multilaterale bijeenkoms en onderstreept dat de klimaatconferentie enorm belangrijk is voor Suriname.

“Wij hebben ook te maken met de gevolgen van klimaatverandering. Recentelijk hebben we nog overstromingen gehad in de districten Brokopondo en Para mede als gevolg van extreem hoge regenval.” Minister Ramdin geeft aan dat de erosie van de kustvlakte ook enorme zorgen baart. De klimaattop is ook belangrijk, omdat er specifiek gesproken zal worden over praktische zaken.

Ramdin laat zich ook uit over het Parijs Akkoord van 2015. Santokhi heeft tijdens de COP26 vorig jaar in Schotland zijn teleurstelling uitgesproken over het niet nakomen van de beloftes die in dit verdrag zijn gemaakt door de ontwikkelde landen. “Feitelijk hebben de ontwikkelde landen 100 miljard aan financiering beloofd aan de rest van de wereld en dat hebben ze niet gehaald.”

BEKIJK OOK
Wegomlegging in verband met defilé 25 november

Santokhi heeft tijdens zijn toespraak in 2021 beklemtoond dat Suriname zich blijft inzetten voor het Akkoord van Parijs en met de beperkte middelen doorgaat in het beschermen, behouden en onderhouden van de Surinaamse bossen en biodiversiteit op een positieve en evenwichtige manier.

De BIBIS-minister zegt dat er tijdens de bijeenkomst in Egypte serieus gesproken zal worden over de beloftes gedaan door de geïndustrialiseerde landen.

De regeringsfunctionaris geeft verder aan dat Suriname duidelijk zal entameren met welke klimaat gerelateerde problemen het land te kampen heeft. “Wij hebben te maken met kusterosie, mangrove dat niet meer groeit en overstromingen.”

Ramdin acht van belang om een coalitie te vormen met andere landen en een sterke boodschap uit te dragen. “De gevolgen van klimaatverandering gaan we alleen in collectief verband kunnen aanpakken”, voegt hij eraan toe.