Deel geen foto’s van je kinderen a la dol op social media

INGEZONDEN– Een moeder gebruikt Facebook en Instagram voor zowel privé als werk. Is het verantwoord om haar kinderen herkenbaar in beeld te brengen als zij een foto of ‘story’ plaatst?

Dit onderwerp speelt bij meer ouders. Als je kind oud genoeg is, is het verstandig om toestemming te vragen voordat je een foto van hem of haar plaatst. Hiermee geef je namelijk het goede voorbeeld.

Als jij wil dat je kind zich netjes gaat gedragen op de sociale media – en daarbij niet ongevraagd foto’s van anderen plaatst – moet jij dat voorbeeld geven. Als je kind nog te jong is om zijn of haar mening over het onderwerp met je te bespreken, is het advies: niet delen.

Als je om toestemming vraagt, is het belangrijk om de grenzen van je kind te respecteren. Nee is nee. Als je dit niet zou doen, laat je aan je kind zien dat het over de grenzen van een ander heen mag lopen.

Ook de veiligheid van kinderen speelt een grote rol. Foto’s kunnen door mensen met verkeerde bedoelingen uit hun verband worden getrokken. Of als een foto later door je kind als gênant ervaren kan worden.

Je wilt je kinderen natuurlijk niet meegeven dat de wereld alleen maar slecht is, maar je moet wel je verstand erbij houden. Als je je bewust bent van wat je deelt en met wie, neemt dat al een hele hoop risico’s weg.

Als ouder moet je ook rekening houden met de context rondom de foto. Als jij veel informatie over jezelf deelt, weten mensen ook meer over jouw kind. Dat kan gevolgen hebben voor de veiligheid.

Gun je kind zijn of haar eigen space en privacy en deel zo min mogelijk of niets. Wil je toch iets delen met je vrienden en of familie, stuur ze gewoon een app.

UMA Suriname

Publicatie van ingezonden stukken houdt niet in dat de redactie het eens is met de inhoud. Wenst ook u een ingezonden stuk te publiceren? Mail dit naar [email protected]

BEKIJK OOK: Kinderen lijden enorm als hun ouders in conflict met elkaar zijn

Overige berichten