fbpx

DA’91 vraagt in petitie opheldering over overeenkomst met Deens bedrijf HPSG

GFC NIEUWSREDACTIE- De Surinaamse politieke partij Democratisch Alternatief 91 (DA’91) heeft vandaag een petitie aangeboden aan de waarnemend voorzitter van De Nationale Assemblee, Dew Sharman.

In de petitie doet DA’91 het verzoek aan het parlement om de regering om opheldering te vragen over de overeenkomst die gesloten is met het Deens bedrijf HPSG.

“Onze gemeenschap verdient niet alleen antwoord, maar heeft alle recht op het eisen van goed bestuur en de verwachting dat zij die zich schuldig maken aan wanbestuur niet langer gehandhaafd worden als beleidsmakers”, zegt DA’91-voorzitter Angelic del Castilho.

De waarnemend voorzitter heeft de DA’91 aangegeven dat de petitie zal worden doorgeleid naar het parlement en DNA-voorzitter voor verdere behandeling.

In maart 2021 kondigde het Deense bedrijf HPSG (Hybrid Power System Group) aan dat het 1,2 miljard dollar gaat investeren in de bouw van een waterstofcentrale die een revolutie teweeg zal brengen in de groene energietransitie in Suriname.

De 100 megawatt-centrale zal elektriciteit opwekken uit wind- en zonne-energie en overtollige energie opslaan als waterstof, die het net van stroom kan voorzien als de wind zwak is of de lucht donker is.

HPSG is van plan de energiecentrale te financieren door middel van leningen van “investeringsbanken die gespecialiseerd zijn in investeringen in opkomende markten”.

De overeenkomst zal Suriname naar verluidt geen cent kosten en het kleine Zuid-Amerikaanse land heeft alleen toegezegd de door de centrale opgewekte elektriciteit te kopen via een Power Purchase Agreement.

BEKIJK OOK
Erkenning WHO voor behaald Malariaresultaat in Suriname

Niet-bestaande partnerschappen

Op haar website noemt HPSG negen prominente Deense en internationale bedrijven als partners bij de bouw van het groene energiepark, maar veel van deze bedrijven ontkennen dat ze met HPSG samenwerken in interviews met Danwatch en Ekstra Bladet.

HPSG zegt dat het “in zes jaar tijd een innovatieve hybride energieoplossing heeft ontwikkeld met wereldwijd toonaangevende technologische partners, zoals ABB, Deif en Deutz.”

Geen van deze bedrijven heeft van HPSG gehoord. “We hebben de zaak intern onderzocht en we hebben geen enkele relatie met een bedrijf genaamd HPSG. Ze misbruiken onze naam en we zullen contact opnemen met het bedrijf om te eisen dat ze onze naam van hun website verwijderen”, zegt Christian Ludwig, senior vice president communicatie bij het Duitse bedrijf Deutz.

“Soortgelijke reacties kregen we van de Deense bedrijven DEIF en Transform Rootzone, het Zwitserse ABB en Mingyang Wind Power in China, die door HPSG allemaal als belangrijke partners worden genoemd”.

Drie andere bedrijven die door HPSG worden opgeëist als partners in het Surinaamse project, hebben niet gereageerd op verzoeken om commentaar van Danwatch en Ekstra Bladet.