fbpx

Constant koude voeten kunnen wijzen op mogelijk ernstige aandoening

GFC NIEUWSREDACTIE- Ijskoude voeten zijn een veel voorkomend probleem, maar als je nog steeds koude voeten hebt ondanks het dragen van warme sokken, kan dit wel eens een teken zijn van een medisch probleem.

Hypothyreoïdie

Hypothyreoïdie betekent dat je een traag werkende schildklier hebt en dat het niet genoeg hormoon produceert. Deze hormonen beïnvloeden veel van je organen en helpen voedsel om te zetten in energie. Als je het steeds koud hebt je hypothyreoïdie hebben. Raadpleeg je huisarts.

Ziekte van Raynaud

De ziekte van Raynaud betekent dat je lichaam overdreven reageert op de kou. Wanneer de temperatuur daalt, kan je merken dat je handen en voeten gevoelloos of ijskoud aanvoelen.

Je ledematen kunnen ook van kleur veranderen. Als je handen en voeten bleek of blauw worden en ineens rood worden en beginnen te steken wanneer ze opwarmen, kun je de ziekte van Raynaud hebben.

Raynaud’s kan worden veroorzaakt door de kou wanneer uw slagaders vernauwen als gevolg van de kou. Stress kan ook een vernauwing van de slagaders veroorzaken.

Diabetes

Een hoge bloedsuikerspiegel is een veel voorkomend probleem voor mensen met diabetes. Symptomen van diabetes zijn veel plassen en infecties. Koude voeten kunnen ook een complicatie van diabetes zijn, schrijft thesun.

Perifere neuropathie

Dit betekent dat de zenuwen in je voeten beschadigd zijn en ervoor kunnen zorgen dat je voeten koud aanvoelen, terwijl ze een normale temperatuur hebben om aan te raken.

BEKIJK OOK
Vriendinnen leggen uit waarom ze geen onderbroek dragen: het is hygiënischer

Perifere neuropathie kan te wijten zijn aan auto-immuunziekte, gebrek aan vitamines, sommige medicijnen, alcoholisme en diabetes.

Perifeer vaatlijden

Dit betekent dat er problemen zijn met uw bloedstroom. Een slechte bloedsomloop kan ervoor zorgen dat je voeten koud aanvoelen.

Perifeer vaatlijden komt vaak voor bij rokers, mensen met overgewicht en mensen met een hoge bloeddruk of een hoog cholesterolgehalte.

Bekijk ook- Medisch experts: laat je nakijken door een arts als je benen er zo uitzien

Stress

Stress kan ervoor zorgen dat je bloed naar je kern wordt gepompt en weg van je ledematen. Hierdoor kun je het koud krijgen in je vingers en tenen. Als u worstelt met stress en het moeilijk vindt om te beheren, vraag dan advies aan uw arts.

Hoog cholesterol

Hoog cholesterol kan leiden tot problemen met de bloedsomloop die koude voeten kunnen veroorzaken. Als u koude voeten heeft, kan dit te wijten zijn aan cholesterolopbouw in uw bloedvaten of aan een ontsteking.

Hoog cholesterol kan ernstige gezondheidsproblemen veroorzaken, zoals beroertes en hartaanvallen, dus neem contact op met uw arts als u zich zorgen maakt.