fbpx

Chinese miljardair en medewerker van Steve Bannon gearresteerd in US$ 1 miljard fraude samenzwering

GFC NIEUWSREDACTIE- De verbannen Chinese miljardair Guo Wengui, een medewerker van voormalig Trump-adviseur van het Witte Huis Steve Bannon, is woensdagochtend gearresteerd door de federale autoriteiten in New York, beschuldigd van het orkestreren van een fraudeplan van US$ 1 miljard, kondigden aanklagers aan.

Guo, in rechtbankpapieren aangeklaagd als Ho Wan Kwok en die ook door Miles Guo en Miles Kwok wordt gebruikt, werd beschuldigd van 12 aanklachten, waaronder draadfraude, effectenfraude, bankfraude en het witwassen van geld in een aanklacht die woensdag werd verzegeld, zei het Amerikaanse openbaar ministerie voor het zuidelijke district van New York in een persbericht.

Dezelfde dag dat het nieuws van zijn arrestatie aan het licht kwam, werd Guo’s appartement in Manhattan in het Sherry-Netherland Hotel aan Fifth Avenue in brand gevonden, zei een bron die bekend is met de zaak. Een woordvoerder van de FBI zei dat agenten wetshandhavingsactiviteiten uitvoerden in het appartement van Guo toen de brand uitbrak, nadat hij al in hechtenis zat.

De Amerikaanse procureur Damian Williams zei in een verklaring dat Guo een complexe samenzwering had geleid om duizenden van zijn online volgers op te lichten van meer dan US$ 1 miljard.

OOK INTERESSANT
Xi naar Rusland, VS zegt nee tegen een door China geleid staakt-het-vuren in Oekraïne

Guo en zijn vermeende mede-samenzweerder Kin Ming Je, ook bekend als William Je, worden ervan beschuldigd misbruik te maken van Guo’s online aanwezigheid om investeringen in verschillende bedrijven en programma’s te vragen door “buitenmaatse financiële rendementen en andere voordelen te beloven”, aldus de aanklagers.

Vervolgens verduisterden ze honderden miljoenen dollars aan frauduleus verkregen fondsen, die Guo naar verluidt gebruikte voor een weelderige levensstijl.

“Kwok wordt beschuldigd van het vullen van zijn zakken met het geld dat hij heeft gestolen, inclusief het kopen van zichzelf en zijn naaste familieleden, een herenhuis van 50.000 vierkante voet, een Ferrari van US$ 3,5 miljoen en zelfs twee matrassen van US$ 36.000, en het financieren van een luxe jacht van US$ 37 miljoen,” zei Williams.

Foto: Chinese miljardair en medewerker van Steve Bannon gearresteerd in US$ 1 miljard fraude samenzwering, zeggen functionarissen. NBC News