fbpx

China waarschuwt volgende Britse premier voor nauwe banden met Taiwan

GFC NIEUWSREDACTIE- China’s hoogste gezant voor het Verenigd Koninkrijk heeft de twee premiers van het land, Liz Truss en Rishi Sunak, gewaarschuwd om niet in de voetsporen van de Verenigde Staten te treden, die volgens hem de waarschuwingen van Beijing tegen het ontwikkelen van nauwere banden met Taiwan hebben verwaarloosd.

In een opiniestuk dat dinsdag in The Guardian werd gepubliceerd, noemde de Chinese ambassadeur Zheng Zeguang Taiwan een “hachelijke issue” voor alle betrokken partijen.

Groot-Brittannië zou soortgelijke “ernstige gevolgen” ondervinden als het, net als zijn transatlantische bondgenoot, ervoor zou kiezen om zijn niveau van steun voor het eiland te verhogen, zei hij.

BEKIJK OOK
Klap Fiona nog verwoestender, omdat Puerto Rico nog moet herstellen van orkaan Maria

China claimt het democratische Taiwan als het zijne, maar de 23,5 miljoen mensen van de eilandnatie, die hun eigen president en wetgevers kiezen, zien zichzelf als burgers van een functioneel onafhankelijke staat.

Politieke meningsverschillen over de Straat van Taiwan hebben tientallen jaren geduurd; China weigert het gebruik van geweld uit te sluiten om Taiwan te ‘verenigen’ met het vasteland.