fbpx

China stuurt 39 gevechtsvliegtuigen en 3 schepen naar Taiwan in 24 uur

GFC NIEUWSREDACTIE- Het Chinese leger stuurde 39 vliegtuigen en drie schepen naar Taiwan in een 24-uurs machtsvertoon gericht op het eiland, zei het Taiwanese ministerie van Defensie donderdag.

China’s militaire intimidatie van het zelfbestuurde Taiwan, waarvan het beweert dat het zijn eigen grondgebied is, is de afgelopen jaren geïntensiveerd en het Volksbevrijdingsleger van de Communistische Partij heeft bijna dagelijks vliegtuigen of schepen naar het eiland gestuurd.

Donderdag staken 30 van de Chinese vliegtuigen de middenberm van de Straat van Taiwan over, een onofficiële grens die ooit stilzwijgend door beide partijen werd geaccepteerd, volgens het Taiwanese ministerie van Nationale Defensie.

Die vliegtuigen vlogen naar het zuidwesten van het eiland en vervolgens horizontaal helemaal naar de zuidoostelijke kant voordat ze terug verdubbelden, volgens een diagram van de vluchtpatronen die door Taiwan werden verstrekt. Onder de vliegtuigen waren 21 J-16 straaljagers, 4 H-6 bommenwerpers en twee early-warning vliegtuigen.

BEKIJK OOK
Lula ontslaat legerleider na pro-Bolsonaro-rellen

Taiwan zei dat het de Chinese bewegingen volgde via zijn op het land gebaseerde raketsystemen, evenals op zijn eigen marineschepen.

Het Chinese leger hield in augustus grote militaire oefeningen als reactie op het bezoek van de voorzitter van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden Nancy Pelosi aan Taiwan.

Peking beschouwt bezoeken van buitenlandse regeringen aan het eiland als de facto erkenning van het eiland als onafhankelijk en een uitdaging voor china’s claim van soevereiniteit.

In zijn grootste militaire oefeningen gericht op Taiwan in decennia, zeilde China met schepen en vloog vliegtuigen regelmatig over de middenberm van de zeestraat en vuurde zelfs raketten af boven Taiwan zelf die uiteindelijk in de exclusieve economische zone van Japan landden.