fbpx

China stopt militaire en klimaatbanden met VS uit wraak bezoek Pelosi aan Taiwan

GFC NIEUWSREDACTIE- China zei vrijdag dat het de samenwerking met de Verenigde Staten op gebieden als militaire betrekkingen en klimaatverandering zou stopzetten, terwijl het sancties oplegde aan de voorzitter van het Huis van Afgevaardigden Nancy Pelosi, terwijl Beijing zijn vergelding voor haar bezoek aan Taiwan opvoerde.

Het onaangekondigde bezoek van de Amerikaanse delegatie aan Taiwan heeft een toenemende crisis aangewakkerd en is de vrees voor conflicten in de regio toegenomen en zijn de spanningen tussen Washington, zijn bondgenoten en Beijing aangewakkerd.

Beijing zei vrijdag dat het militaire telefoongesprekken tussen gebiedscommandanten, defensievergaderingen en samenwerking op het gebied van antidrugsinspanningen met de VS zal annuleren, en niet langer zal deelnemen aan gesprekken over maritieme veiligheid en klimaatverandering.

Eerder ondernam China persoonlijke actie tegen Pelosi en kondigde sancties aan tegen de spreker en haar directe familie in reactie op wat het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken haar “flagrante provocaties” noemde.

BEKIJK OOK
Man uit Texas lokte tienerdochters naar restaurant en vermoordde ze

De niet-gespecificeerde sancties, China’s laatste vergelding voor de korte reis naar het zelfbesturende eiland dat het claimt als zijn eigen grondgebied, kwamen toen Pelosi beloofde Taiwan niet door Beijing te laten isoleren, terwijl Washington en zijn bondgenoten aandrongen op de-escalatie.

“Ze kunnen proberen Taiwan ervan te weerhouden andere plaatsen te bezoeken of eraan deel te nemen, maar ze zullen Taiwan niet isoleren door ons te verhinderen daarheen te reizen”, zei Pelosi vrijdag in Japan, de laatste stop van haar Azië-tour.