fbpx

CBB verdient een pluimpje, dienstverlening aardig verbeterd

INGEZONDENDISCLAIMER: Publicatie van ingezonden stukken houdt niet in dat de redactie het eens is met de inhoud

Het Centraal Bureau voor Burgerzaken (CBB) behoort tot één van de belangrijkste dienstverleners in ons land.

Het is bij uitstek dé organisatie die ons als burgers letterlijk vanaf de geboorte tot en met het overlijden ten dienste staat, en dat op zeer vele gebieden.

Rondom het Wonen, om te kunnen Reizen, rondom het Huwelijk, voor de ID kaart, of de Nationaliteit en Vreemdelingenregistratie.

Zij doen het allemaal, tot en met het vervullen van de meest cruciale rol bij de verkiezingen: Het leveren van de Kiezerslijsten.

Het CBB is in de loop der jaren uitgegroeid tot één van de grotere organisaties in Suriname met ruim 900 medewerkers.

Maar helaas kreeg het CBB onder diverse regeringen niet de gewenste aandacht en ondersteuning en liet ook de dienstverlening te wensen over.

Je komt geen persoon tegen die eens geen nare ervaring heeft gehad met een Bureau voor Burgerzaken. Te lange rijen, gedemotiveerd en onbeleefd personeel, lange wachttijden of stukken die kwijtraken.

Daarnaast moet het personeel ook nog werken onder zeer benarde omstandigheden. Het is te gek voor woorden hoe sommige Bureaus voor Burgerzaken eruitzien.

BEKIJK OOK
Surinaamse Bankiers Vereniging staat achter genomen valutamarktmaatregelen

Van kapotte airco’s tot smerig meubilair en daarmee moet het personeel het doen. Het verbaasde mij ook niet dat de mensen veelal gedemotiveerd zijn en de boel afsnauwen.

Echter heb ik gemerkt dat er al enige tijd een positieve ontwikkeling gaande is: de wachttijden voor documenten zijn veel korter, het personeel is beter georganiseerd en goed op elkaar afgestemd en de approach naar de klant toe is verbeterd.

De huidige minister van Binnenlandse Zaken Bronto Somohardjo en de jonge en dynamische directeur van het CBB Anastatia Kanapé-Pokie verdienen op dit stuk best wel een pluimpje.

In het begin was ik nogal sceptisch over het transformatieproces dat was aangekondigd door de directeur en de minister, maar na ruim 2 jaar mogen wij voorzichtig concluderen dat het de goede kant opgaat.

Wanneer dingen goed gaan, moet dat ook worden gezegd.

Het is een lang proces, maar ik geloof dat met deze huidige trend de Surinaamse samenleving op termijn een volledig getransformeerd CBB tegemoet mag zien.

J. Boendhie

DISCLAIMER: Publicatie van ingezonden stukken houdt niet in dat de redactie het eens is met de inhoud