fbpx

Btw van belang voor stabiliseren inkomsten

GFC NIEUWSREDACTIE- De belasting toegevoegde waarde (btw) is van belang voor het stabiliseren van de inkomsten van de Surinaamse overheid.

“Je verzekert daarmee jouw inkomsten op een bepaald niveau,” aldus Ismael Kalaykhan, directeur van de Belastingdienst, die hiermee het voordeel van deze belastingheffing voor Suriname benadrukt.

Hij verduidelijkt dat er met de btw een bredere spreiding is van de belastingdruk. “Als je bijvoorbeeld alleen bij bedrijven belasting heft, dan ben je er afhankelijk van of zij winst maken.”

De directeur geeft aan dat er tijden zijn geweest dat grote ondernemingen bij wie veel belastingen werden binnengehaald, hun producten internationaal in prijs zagen dalen.

“Als de olieprijs internationaal heel erg daalt, dan hebben we minder inkomsten. Als de goudprijs daalt hebben we natuurlijk ook minder inkomsten. Maar dan ben je helemaal afhankelijk van dit soort bronnen en dat wil je niet meer hebben. Je wilt dat iedereen een bijdrage levert door middel van btw, omdat die btw belast wanneer je consumeert én iedereen consumeert,” verduidelijkt Kalaykhan.

Hij erkent dat de consument nu wat meer gaat uitgeven, maar voegt eraan toe dat dit ook het geval was bij de Omzetbelasting (OB), die nu komt weg te vallen.

De btw daarentegen is met een algemeen tarief van 10% twee procenten minder dat de OB, waarvoor 12% gold. Daarnaast heeft de regering ervoor gezorgd dat er voor de meest elementaire producten en diensten een nultarief geldt.

BEKIJK OOK
Internationaal programma Canada kan Suriname helpen uit crisis

Verder zijn er aanpassingen gepleegd in de sfeer van loon- en inkomstenbelasting. Personen die per maand SRD 7.500 dan wel per jaar SRD 90.000 verdienen zijn nu vrijgesteld van belasting.

Kalaykhan: “In de btw-wet is er rekening gehouden met een aantal diensten en goederen waarvan we zeggen dat die niet duurder mogen worden en de consument het ook niet mag voelen. We hebben ook een compensatie gegeven in de loon- en inkomstenbelastingsfeer.”

De directeur wijst er verder op dat er voor de sociale zwakkere groepen, zoals mensen met een beperking en zwakke huishoudens een sociaal programma zal worden uitgevoerd.

Indien consumenten het gevoel hebben dat er onterecht btw is geheven op producten of diensten waarvan zij gebruik maken, kunnen zij die informatie doorspelen aan de Belastingdienst. Dit kan via de website [email protected] of via de FB-pagina van deze dienst.

Kalaykhan zegt dat alle klachten zoveel als mogelijk worden behandeld. Ambtenaren van de Belastingdienst begeven zich ook in het veld voor fysieke controle.

Zo worden winkels aangedaan om na te gaan hoe men de btw toepast. “Het is geen controle in de zin om te straffen, maar om na te gaan of het allemaal goed verloopt,” zegt Kalaykhan. Er is een evaluatiemoment van zes maanden uitgetrokken.