fbpx

Brazilië laat oud vliegdekschip zinken in Atlantische Oceaan, milieuactivisten bezorgd

GFC NIEUWSREDACTIE- Brazilië bracht een buiten gebruik gesteld vliegdekschip tot zinken in de Atlantische Oceaan voor de noordoostkust van Brazilië, zei de Braziliaanse marine.

Waarschuwingen van milieuactivisten dat het roestende in Frankrijk gebouwde schip uit de jaren 60 de zee en de mariene voedselketen zou vervuilen, mochten niet baten.

Het schip van 32.000 ton dreef al drie maanden voor de kust sinds Turkije het de toegang weigerde om daar te worden gesloopt omdat het een gevaar voor het milieu was. Het schip werd daarop terug gesleept naar Brazilië.

De romp van de Sao Paulo is tot zinken gebracht in de Braziliaanse jurisdictiewateren, 350 kilometer uit de kust waar de zee 5.000 meter diep is, een locatie die is gekozen om de impact op de visserij en ecosystemen te verzachten, aldus de marine.

“Het zinken van het vliegdekschip Sao Paulo gooit tonnen asbest, kwik, lood en andere zeer giftige stoffen in de zeebodem”, zei Greenpeace in een verklaring. Het beschuldigde de Braziliaanse marine ervan de bescherming van de oceanen te verwaarlozen.

BEKIJK OOK
Russische straaljager botst met Amerikaanse drone boven Zwarte Zee

Greenpeace zei dat het zinken in strijd was met het Verdrag van Bazel, het Verdrag van Londen ter voorkoming van verontreiniging van de zee en het Verdrag van Stockholm inzake persistente organische verontreinigende stoffen.

“De Braziliaanse marine koos ervoor om het milieu te schaden en miljoenen dollars te verliezen in plaats van openbare inspectie van het schip toe te staan”, zei Greenpeace. Het noemde het zinken de “grootste schending van chemicaliën- en afvalovereenkomsten ooit door een land begaan”.

Foto: Archiefbeeld. Het toen nog Franse vliegdekschip ‘Foch’, dat in 2000 werd omgedoopt in de ‘Sao Paulo’ toen het in handen van de Brazilianen kwam (10/02/94).Beeld AFP