fbpx

Braadpan met een waarde van US$ 1300 voor US$ 16.000 aangeschaft door SLM

GFC NIEUWSREDACTIE- Dat de Surinaamse Luchtvaartmaatschappij (SLM), de enige nationale carrier van het land, jarenlang volledig is uitgehold, blijkt uit enkele misstanden die zijn opgesomd door minister Albert Jubithana van Transport, Communicatie en Toerisme (TCT).

“Ik schaam mij diep om dit te delen, maar ook de samenleving dient dit te weten. Zo een bedrijf heeft een braadpan aangeschaft voor USD 16.000 welke in werkelijkheid USD 1300 kost inclusief verschepingskosten.”

De minister geeft aan dat de schuldenlast van het bedrijf bij de Staat niet duidelijk is, omdat er geen actuele jaarrekeningen aanwezig zijn. “Er is door de directeur een crediteurenlijst gerapporteerd van meer dan US$ 75 miljoen. Er is continu overleg met schuldeisers over herschikkingen van de schulden.”

Jubithana haalt ook aan dat sinds 2011 er niet voldoende is afgedragen aan het pensioenfonds, waardoor de schuld is opgelopen tot bijkans SRD 18 miljoen.

BEKIJK OOK
Regering neemt uitbraak rotavirus serieus

Schuldeisers die dagelijkse werkzaamheden verlenen, dreigen met stopzetten van de dienstverlening vanwege achterstallige betalingen.

De inkomsten van de SLM zijn niet kostendekkend en het bedrijf is een structureel verlieslatend parastataal bedrijf. Er is wel degelijk potentie, maar voor een positief resultaat moeten de juiste beslissingen genomen worden, zegt de minister.

Volgens hem zijn er andere financiële misstanden geconstateerd tijdens een interne controle, zoals de bestrating van het terrein van het hoofdkantoor voor US$ 2.2 miljoen, onverklaarbare lease van auto’s in het buitenland en ook het aannemen van personeel zonder onderbouwing drukt heel zwaar op de financiën van het bedrijf. Tussen 2011 en 2020 werden ruim 250 mensen in dienst genomen.