Bouterse mag niet jaloers zijn op Santokhi omdat de Koning van Nederland hem met eer heeft ontvangen

INGEZONDEN- Dat ex- president Desi Bouterse heel erg jaloers is op president Chan Santokhi omdat Koning Willem Alexander hem met alle eer heeft ontvangen, was het gesprek van de dag.

Dat er personen zijn die ervan overtuigd zijn dat Bouterse op een dag als vandaag jaloers is op de huidige president van Suriname, is ergens wel begrijpelijk.

Dat Santokhi op die positieve manier door Nederland wordt behandeld, zegt wel heel veel. Het is na lange tijd dat een president van Suriname met zoveel respect is ontvangen door de ‘hoge pieten’ van de westerse wereld.

Vergeet ook niet het bezoek vorig jaar van de toenmalige minister van Buitenlandse Zaken van de Verenigde Staten van Amerika Mike Pompeo aan onze president.

Santokhi dwingt respect af bij koningen en wereldleiders. Dat is goede reclame voor Suriname!

Desi Bouterse heeft al langer dan 40 jaar niet onder stoelen of banken gestoken dat hij helemaal niets moeten hebben van de Nederlanders. Hij heeft vaker denigrerende opmerkingen gemaakt over haast alles wat met dat land te maken heeft.

BEKIJK OOK MEER GFC NIEUWS: Suriname: het land van feesten, dansen, eten, drinken, gezelligheid, luieren en gelukkig zijn

Maar ergens diep van binnen denk ik dat het altijd haatreacties zijn geweest die niet echt gemeend zijn. Het heeft er alles van dat Bouterse juist een zwak heeft voor de Nederlanders en hunkerde naar hun acceptatie.

Maar omdat hij na alle ellende in 1982 officieel werd afgewezen, koos hij voor een noodstrategie, de haatstrategie. Hij propageerde noodgedwongen telkenmale dat hij niets met Nederland te maken wilde hebben.

Hij was genoodzaakt vrienden te worden met de leiders van linkse landen, onder meer Cuba en Venezuela. In een later stadium werden de banden aangehaald met de CCP, China.

Maar maak je daarmee indruk op het politieke wereldtoneel? Ik denk het niet, integendeel!

Zou het dan toch zomaar kunnen dat Desi Bouterse op een dag als vandaag zeer jaloers werd na het zien van de historische foto’s van Santokhi in een bijzondere ‘friendship pose’ met de Koning van Nederland?

Bouterse mag niet afgunstig zijn, hij heeft zoveel kansen gekregen om een goede vriendschapsband met Nederland op te bouwen en iets moois van Suriname te maken. Maar al die kansen heeft hij helaas zelf verkwanseld.

R. Pinas

Publicatie van ingezonden stukken houdt niet in dat de redactie het eens is met de inhoud. Wenst ook u een ingezonden stuk te publiceren? Mail dit naar¬†[email protected]

Overige berichten