fbpx

Bolsonaro-aanhangers bestormen het Braziliaanse congres

GFC NIEUWSREDACTIE- Duizenden aanhangers van de rechtse voormalige president van Brazilië, Jair Bolsonaro, bestormden zondag het Congres, het Hooggerechtshof en de presidentiële kantoren van het land om te protesteren tegen wat zij ten onrechte geloven dat een vervalste verkiezing was.

Het was het gewelddadige hoogtepunt van onophoudelijke retorische aanvallen van Bolsonaro en zijn aanhangers tegen de kiesstelsels van het land.

Tientallen demonstranten stroomden de presidentiële kantoren in Brasília, de hoofdstad, binnen, waarbij sommigen een barricade vasthielden om de politie tegen te houden.

In het gebouw waren de demonstranten te zien die probeerden meer barricades te bouwen met stoelen.

Demonstranten hesen ook de vlag van het Rijk van Brazilië boven het Congres, en anderen waren te zien terwijl ze ramen vernielden in het Federale Hooggerechtshof van Brazilië.

BEKIJK OOK
Duitsland stuurt 14 tanks naar Oekraïne, VS stuurt 31

Soldaten drongen de presidentiële kantoren binnen terwijl officieren in twee helikopters vuurden wat leek op anti-oproermunitie en traangasgranaten.

President Luiz Inácio Lula da Silva, die op 1 januari aantrad, was in São Paulo en zei dat Bolsonaro’s twijfel aan de legitimiteit van de verkiezingen de aanval had “gestimuleerd”.

Lula zei dat hij naar de hoofdstad zou reizen om de schade te bekijken en ondertekende een nooddecreet dat de federale overheid in staat stelt in te grijpen en “alle maatregelen te nemen die nodig zijn” om de orde te herstellen.

Foto: Agence France Presse