GFC NIEUWSREDACTIE- Bewoners die de afgelopen maanden zijn getroffen door watersnood in het Surinaamse binnenland kijken nog steeds uit naar schadevergoeding vanuit de overheid.
Delen van Brokopondo zijn ruim 3 maanden onafgebroken het doelwit geweest van overstromingen en wateroverlast als gevolg van het spillen van overtollig water uit het Brokopondo Stuwmeer dat kunstmatig plaatsvindt en wordt gemonitord.
De tweede motie van de oppositie in het parlement die donderdag is ingediend door BEP-fractieleider Ronny Asabina handelde over dit probleem.
De oppositie betreurt het dat de bewoners nog steeds geen compensatie hebben gehad en dat de regering geen excuses heeft aangeboden voor deze maandenlange overstromingen in het gebied.
De staat Suriname heeft van meerdere landen schenkingen en geld gehad voor het rampgebied, echter is het niet duidelijk hoe deze middelen zijn ingezet.
Ook werd erop gewezen dat de consultant die aangetrokken was door de Energie Autoriteit Suriname om te onderzoeken of Staatsolie nalatig is geweest en fouten die zij hebben gemaakt tijdens het spillingproces, banden heeft met de moedermaatschappij. De consultant schreef in het eindrapport dat het bedrijf geen blaam trof.
In de motie wordt de regering opgeroepen:
– Om uit het oogpunt van behoorlijk bestuur alsook met de blik op de toekomst, herhaling te voorkomen en te minimaliseren mogelijke voorzorgsmaatregelen waaronder relocatie, open, eerlijk en tijdig met de daarvoor in aanmerking komende gemeenschappen te bespreken;
– Om uiterlijk december 2022 te komen tot een gebalanceerde en rechtvaardige regeling voor alle gedupeerden en getroffenen van de recente overstromingen en wateroverlast in Brokopondo, in termen van een integrale en rechtvaardige compensatie en schadevergoeding.
S. Gallant maakt deel uit van het freelance redactieteam van GFC Nieuws.
Voor contact: info@gfcnieuws.com