fbpx

BIBIS bracht afgelopen jaar US$ 110 miljoen binnen, uitgaven US$ 12 miljoen

GFC NIEUWSREDACTIE- Het ministerie van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking (BIBIS) in Suriname heeft het afgelopen jaar ongeveer 12 miljoen USD besteed aan buitenlandse missies die in totaal 110 miljoen USD aan schenkingen hebben opgeleverd.

Het ministerie zal ernaar streven om in het jaar 2023 meer schenkingsfinanciering los te krijgen. “Wij willen gaan richting 200 miljoen USD,” zegt BIBIS-minister Albert Ramdin.

De bewindsman brengt onder woorden dat in het jaar 2022 er in het kader van economisch technische samenwerking er verschillende programma’s en projecten zijn uitgevoerd voor een bedrag van 110 miljoen USD.

“Dat is schenkingsfinanciering. Het hoeft niet terugbetaald te worden. Dat is in termen van buitenlandse inkomsten onze grootste bron,” aldus de functionaris.

BEKIJK OOK
Ramdin: ‘Onderlinge afhankelijkheid verplicht samenwerking voor mondiale oplossingen’

De minister heeft tijdens de persconferentie van zijn ministerie op 4 januari benadrukt dat het aantrekken van schenkingsfinanciering niet gezien moet worden als bedelen. “Het is gewoon partnerschap. De relaties worden opgebouwd op basis van vriendschappen en wederzijdse politieke en economische voordelen.”

Minister Ramdin heeft verder in zijn uiteenzetting aangegeven dat de kosten voor personeel op de buitenlandse missies niet opwegen tegen hetgeen aan schenkingsfinanciering is binnengehaald.

“Die 110 miljoen komt niet zomaar. Mensen zitten erachter. Ambassades zitten erachter. De relaties in de VN, OAS en EU worden gecultiveerd met organisaties die leiden tot dit soort resultaten. Daarom heb je buitenlandse missies.”