fbpx

Bezoek Indiase parlementariërs heeft veelzijdig karakter

GFC NIEUWSREDACTIE- Het bezoek van de Indiase parlementaire delegatie aan Suriname heeft een veelzijdig karakter.

Zo laat minister Albert Ramdin van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking (BIBIS) doorschemeren in gesprek met de Communicatie Dienst Suriname (CDS).

De delegatie bestaande uit parlementariërs van de Lok Sabha en de Rajya Sabha heeft in het kader van de 75ste onafhankelijkheidsviering van India besloten het Caribisch gebied te bezoeken, nadat zij ook De Verenigde Staten van Amerika en Canada had aangedaan.

In Suriname zal de delegatie ontmoetingen hebben met leden van De Nationale Assemblee (DNA). De Indiase parlementariërs hebben reeds hun opwachting gemaakt bij president Chandrikapersad Santokhi.

In verband met hun aanwezigheid is er een uitgebreid programma in elkaar gezet en wel op basis van de culturele en politieke relatie die Suriname en India met elkaar delen. Vanwege de lange historische relatie en Indiase achtergrond van een deel van de Surinaamse samenleving, wordt het bezoek ook gezien als een culturele uitwisseling.

“Het is een bezoek met enorm veel kanten, op verschillend niveau”, laat de bewindsman vastleggen. “We hebben hier parlementariërs van Uttar Pradesh en Bihar, dat zijn de gebieden waar de voorouders vandaan komen. Dus dat is ook een stukje culturele uitwisseling. Er zullen wat overeenkomsten worden ondertekend op het stuk van gezondheidszorg en ook op het stuk van de politieke samenwerking.”

Na de ontmoeting met president Santokhi heeft de delegatie uit India een bezoek gebracht aan Nickerie. Vervolgens is er een overleg met de leiding van DNA en woensdag zullen er enkele overeenkomsten worden getekend. De delegatie zal ook deel zijn van activiteiten zijdens de Indiase ambassade. In de loop van de week volgen er bezoeken aan Staatsolie en Mariënburg.

Verder staan er ook gesprekken met leden van de Raad van Ministers op het programma, waarbij de functionele samenwerking ter sprake zal komen alsook de samenwerking met het bedrijfsleven. “Het parlement kan vaak een spreekbuis zijn om die relaties te ontwikkelen, dus voor ons ook vanuit een diplomatiek oogpunt een belangrijk moment”, aldus minister Ramdin.

BEKIJK OOK
VHP legt kransen bij standbeeld legendarische VHP-leider Jagernath Lachmon

De bewindsman benadrukt dat Suriname en India voordelen kunnen halen uit dit moment. De twee landen hebben reeds een goede en uitgebreide samenwerking in verschillende sectoren en defensiegebied.

India heeft heel wat projecten in Suriname gefinancierd, waarvan de belangrijkste op dit moment het opzetten van zonne-energie centrales in ongeveer 30 dorpen in het binnenland is. “Er wordt al op verschillende terreinen reeds samengewerkt. Belangrijk is dat we de samenwerking willen uitbreiden”, voegt de BIBIS-minister eraan toe.

Hij zegt dat het Indiase bedrijfsleven vanwege zijn ervaring is uitgenodigd om ook te kijken naar de mogelijkheden op het gebied van olie en gas. Vanuit het Aziatische land is er ook interesse in de houtsector. Minister Ramdin: “Dus wij zien mogelijkheden voor beide landen om daar goed van te profiteren.”

Het ligt in de bedoeling om gedurende de aanwezigheid van de delegatie nadere afspraken met elkaar te maken. President Santokhi heeft reeds aangegeven welke de gebieden zijn samenwerking mogelijk is. Het staatshoofd heeft ook een uitnodiging aan de Indiase premier Narendra Modi doen toekomen om Suriname volgend jaar te bezoeken in het kader van de viering van 150 jaar Hindoestaanse Immigratie.

Ramdin zal volgende maand in de marge van de vergadering van de Verenigde Naties (VN) samen met collega-ministers binnen de Caricom, een ontmoeting hebben met de Indiase minister van Buitenlandse Zaken, Subrahmanyam Jaishankar. Dit bezoek zal in het teken staan van de samenwerking tussen Indiase en de Caribische regio, waarvan Suriname momenteel het voorzitterschap draagt.