fbpx

Bewoners binnenland Suriname geëvacueerd vanwege wateroverlast

GFC NIEUWSREDACTIE- Het binnenland van Suriname kampt al enkele dagen met overtollig water door de extreme en aanhoudende regenval.

Vooral gebieden in Tapanahony, Brokopondo en Matawai hebben veel last hiervan.

Minister Gracia Emanuel van Regionale Ontwikkeling en Sport zegt dat de situatie vooral in het Matawaigebied alarmerend is.

Alle dorpen, met uitzondering van Pusugrunu, hebben wateroverlast. Daarom worden de mensen nu geëvacueerd. Beelden van ondergelopen gebieden circuleren op sociale media.

Bij de Afobaka-krachtcentrale is men begonnen met het spuien van water, vanwege de hoge waterstand.

Emanuel zegt dat het ministerie in constant overleg is met de dignitarissen van de gebieden, de districtscommissarissen en het Nationaal Coördinatie Centrum voor Rampenbeheersing (NCCR).

Een afvaardiging van het NCCR is woensdag vertrokken naar het Matawaigebied. Volgens de minister kunnen de kinderen in deze gebieden niet naar school.

De dorpen rondom Stoelmanseiland zijn geëvacueerd; in het Pamaaka-gebied trekken burgers naar hoger gelegen gebieden. Bewoners van het Matawaigebied zullen naar Pusugrunu gebracht worden, vertelt Emanuel.

Er is enige stagnatie bij de evacuatie opgetreden, zegt de bewindsvrouw. Zo zijn er gevallen waarbij oudere burgers hun dorpen niet willen verlaten. Zij blijven in korjalen slapen.

Het ministerie is in gesprek met het traditioneel gezag om de mensen zover te krijgen hun dorp te verlaten. Daarnaast vertrekken burgers, na evacuatie, terug naar hun dorp. Tot op dit moment kan niet geconstateerd worden dat er sprake is van een daling van de waterstand.

Een clusterteam van ministers buigt zich samen met het NCCR over de gebieden die hulp nodig hebben. Het ministerie van Defensie heeft reeds helikopters vrijgemaakt om te kunnen vliegen naar de dorpen, vertelt Emanuel.