fbpx

Bestuurslid Politiebond: politieman in uniform hoeft zich niet te legitimeren

GFC NIEUWSREDACTIE- “De wet is duidelijk erover. Alleen als de politieman NIET in uniform gekleed is dient hij zich te legitimeren. PUNT!”

Dit schrijft Revelino Eijk van de Surinaamse Politiebond (SPB) op social media naar aanleiding van een filmpje dat sinds vanmorgen wordt gedeeld.

Een persoon die bij een roadblock door een politieagent naar zijn bescheiden werd gevraagd, weigerde die te geven aan de dienstdoende agent en eiste dat de agent zich eerst zou legitimeren.

BEKIJK OOK MEER GFC NIEUWS: Politieagente doorzeefd ex-geliefde met meer dan 10 kogels en slaat de hand aan zichzelf

Uiteindelijk werd de jongeman door de politie afgevoerd.

Eijk schrijft hierover:

De wet is duidelijk erover. Alleen als de politieman NIET in uniform gekleed is dient hij zich te legitimeren. PUNT!

En net als alle andere wetsbepalingen heeft ook deze wetsbepaling een doel. Het feit dat de politie voornamelijk geüniformeerd haar werk doet is het uniform kenmerkend voor het KPS en is daarom ook het uniform bij wet beschermd.

Het uniform is daarom ook niet te koop en mogen alleen politie ambtenaren het uniform aandoen. Verder zijn er procedurele regels voor de aanmaak, de aanschaf en de wijze van aandoen van het uniform.

Elk één die het uniform aandoet zonder daar toe gerechtigd te zijn is strafbaar en zal daar voor de consequenties moeten instaan.

Deze wetsbepaling is bedoeld ter bescherming van de burger ter voorkoming dat derden in burgerkleding zich zomaar uitgeven voor politieambtenaar. Daarom heeft de wetgever dwingend geregeld dat niet geüniformeerde politieambtenaren zich moeten legitimeren. Ook dat legitimatie bewijs is bij wet geregeld hoe dat eruit ziet.

BEKIJK OOK
Surinaamse studenten in Cuba krijgen goederen van Volksgezondheid

Naar analogie van die redenering van die gast in dat filmpje de volgende stelling:

Als een politieman in uniform gekleed het verkeer regelt op een kruising, dan zouden alle verkeersdeelnemers gewoon door kunnen rijden bij een gegeven stopteken van die politieman als die betreffende politieman desgevraagd zijn legitimatiebewijs niet toont. Hoe gekker moet het nog? Of moet die politieman op die kruising met zijn legitimatiebewijs in de hand het verkeer regelen?

Ik kan mij best wel voorstellen dat bij een enkel geval er twijfels kunnen bestaan dat het inderdaad gaat om een nep politieman. Maar een optreden van enkele politieambtenaren in uniform gekleed met een zichtbaar politievoertuig?

Nogmaals: politiemannen in uniform gekleed bij een rechtmatig politieoptreden hoeven hun legitimatiebewijs desgevraagd niet te tonen. Ik adviseer mijn collega’s dat ook niet te doen.

Tip: als je de wet niet kent, neem de wet niet in je mond als in discussie gaat. Laat je informeren. Ik dank die vriend die die gast zijn onzinnigheid heeft vastgelegd. Hij kan eruit gaan leren.